Bidene, odstup z voleb. Objevila se první veřejná výzva, někteří vrcholní demokraté souhlasí

Joe Biden v debatě na CNN

Je Joe Biden schopen vykonávat prezidentský úřad?

Člen americké Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett v úterý jako první demokratický zákonodárce veřejně vyzval prezidenta Joea Bidena, aby se vzdal nominace Demokratické strany do podzimních voleb, a neusiloval tak o znovuzvolení šéfem Bílého domu. Poukázal při tom na nepřesvědčivý Bidenův výkon v předvolební debatě s pravděpodobným republikánským protikandidátem Donaldem Trumpem z minulého týdne. Podle informací stanice CNN podobný názor sdílejí i další vrcholní představitelé Demokratické strany.

Doggett, 77letý zástupce za stát Texas, který v Kongresu podle AP působí už patnácté volební období, ocenil Bidenův „transformační“ první prezidentský mandát, ale uvedl, že je načase, aby se ve volbách 5. listopadu Trumpovi postavil jiný člen strany.

ČTĚTE TAKÉ: Vítězství pro naši ústavu, komentuje rozhodnutí soudu Trump. Otázka jeho imunity se řeší dál

„Mé rozhodnutí zveřejnit tyto silné výhrady nebylo snadné a v žádném případě nesnižuje můj respekt ke všemu, čeho prezident Biden dosáhl,“ uvedl Doggett v prohlášení. „Uznávám, že na rozdíl od Trumpa byl prezident Biden vždy v první řadě oddán naší zemi, nikoliv sobě, a proto doufám, že učiní toto bolestné a obtížné rozhodnutí a odstoupí. Uctivě ho k tomu vyzývám,“ dodal.

A Doggetův názor zřejmě není u demokratů ojedinělý. „Existuje velká a čím dál početnější skupina demokratů, kteří jsou prezidentovou kandidaturou znepokojeni a kteří představují široký okruh členů sněmovny. Působí nám veliké starosti jeho vývoj a jeho schopnost zvítězit. Chceme mu dát prostor, aby se mohl sám rozhodnout (k odstoupení), ale pokud tak neučiní, budeme své obavy dávat najevo čím dál hlasitěji,“ řekl stanici CNN pod podmínkou anonymity další demokratický zákonodárce.

Padne rozhodnutí tento týden?

CNN hovořila s více než dvěma desítkami současných i bývalých demokratických představitelů, stejně jako se sponzory a dlouholetými Bidenovými spojenci. Ti se rozhodli mluvit pod podmínkou anonymity. Mnozí z nich tvrdí, že se již rozhodli, že by prezident měl ukončit svou kampaň, přičemž někteří z nich si myslí, že toto rozhodnutí musí oznámit již tento týden.

Prezidentův tým se nyní snaží přesvědčit americké voliče, z nichž celková většina se podle průzkumů domnívá, že 81letý Biden je na výkon druhého funkčního období v čele americké administrativy příliš starý, že současný prezident je pro souboj se svým předchůdcem ve funkci stále tou nejlepší volbou. Dnešní průzkum pro agenturu Reuters ukázal, že třetina demokratů má za to, že by se Biden po televizní debatě s Trumpem už neměl o znovuzvolení ucházet.

Nejistý Bidenův výkon ve čtvrteční televizní debatě s Trumpem, jejž mnozí označují za debakl či katastrofu, však měl právě opačný účinek. Prezidentův tým se od té doby usilovně snaží přesvědčit hlavní sponzory předvolební kampaně, že šlo jen o náhodnou indispozici, poznamenal Reuters. Bidenův slabý výkon vyvolal okamžitou paniku i mezi jeho nejzarytějšími příznivci, což mnohé vedlo k pochybnostem, zda je právě tento kariérní politik tím nejsilnějším kandidátem demokratů, který se má v listopadu utkat s Trumpem.

Středeční Bidenova schůzka s guvernéry, která se oficiálně uskuteční v Bílém domě, ale proběhne zřejmě většinou virtuálně a guvernéři se jí zúčastní na dálku, může dát prezidentovi další příležitost přesvědčit čelné představitele strany, že je navzdory svému mlhavému čtvrtečnímu vystoupení duševně i tělesně zdráv. Jeden z představitelů Bílého domu Reuters řekl, že Biden se tento týden bude také setkávat s předními demokratickými členy Kongresu ve snaze upevnit podporu svých stranických stoupenců a rozptýlit výzvy k odstoupení.

Televizní stanice ABC News v úterý uvedla, že jí Biden poskytne rozhovor, který bude jeho prvním televizním vystoupením od kritizované prezidentské debaty. Části tohoto rozhovoru ABC News odvysílá v pátek, dodala stanice.

Bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů a dodnes vlivná členka Demokratické strany Nancy Pelosiová v rozhovoru s televizí MSNBC zdůraznila Bidenovy četné legislativní úspěchy, ale řekla, že je v pořádku se zajímat, zda jeho výkon v debatě byl otázkou jednoho nevydařeného večera, nebo hlubších zdravotních problémů. U Trumpa je nicméně třeba pátrat po tomtéž, dodala. „Myslím, že je legitimní se ptát, zda se jedná o ojedinělou epizodu, nebo o celkový stav. Takže když lidé tuto otázku kladou, je legitimní, a to u obou kandidátů,“ řekla 84letá Pelosiová.

Tagy:
Texas výzva Joe Biden volby Donald Trump odstoupení Kongres Spojených států amerických funkční období Americké volby 2024 Lloyd Doggett