Kobza by poslal Bidena odpočívat, Rakušana neoslnil ani Trump. Debatu zhodnotili čeští politici

Joe Biden a Donald Trump

Reakce českých politiků na debatu Trumpa s Bidenem

První předvolební debata kandidátů na prezidenta USA Joe Bidena a Donalda Trumpa vysílaná americkou CNN vzbudila u předních českých politiků rozporuplné pocity. Poslanec Jiří Kobza (SPD) by uvítal odchod Joe Bidena na zasloužený odpočinek. Vedle toho ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nezaujal ani jeden z uchazečů o post nejmocnějšího muže světa. Debatu pro CNN Prima NEWS ohodnotili i další zástupci opozice i vládních stran.

„Byl bych moc rád, kdyby tak tradiční demokracie jako Spojené státy dokázaly vygenerovat dva silné kandidáty,“ řekl Rakušan. „Neměl jsem pocit, že by mě někdo v debatě oslnil kompetencemi a silou,“ dodal ministr vnitra.

ČTĚTE DÁLE: USA připomínají Sovětský svaz. Smutné a alarmující, že mají jen tyhle kandidáty, říká expert

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) se do větších soudů nepouštěl. „Hodnocení debaty jako celku nejsou příliš lichotivá,“ konstatoval předseda strany. Podle Patrika Nachera z hnutí ANO ze současného prezidenta Bidena nevycházela v debatě přesvědčivá energie. „Kdo z amerických demokratů předpokládal, že by debata mohla být nějakým návratem do hry, tak se podle mě přepočítal,“ uvedl Nacher.

Poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09) vyzdvihl spíše než samotnou debatu význam amerického prezidenta pro moderní euroatlantickou spolupráci. Joe Bidena vnímá v tomto směru jako názorově konzistentního politika. „Donald Trump vzhledem ke své rétorice není natolik předvídatelný,“ upozornil poslanec.

Pro poslance a člena zahraničního výboru Jiřího Kobzu (SPD) debata vyzněla lépe pro Donalda Trumpa. „Debata ukázala, že Joe Biden už má svoje za sebou. Měl by se odebrat na zasloužený odpočinek,“ vyjádřil své přesvědčení člen Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Demokraté mají problém, říká amerikanista. Vysvětlil, proč nemohou vyměnit slabého Bidena

Tagy: