Volby v USA jsou spíš soutěž v popularitě, říká Peterka. Kovanda zmínil tikající problém

Ekonom Pavel Peterka

Co na to vaše peněženka 28.6.2024

Americké prezidentské volby bychom mohli podle ekonoma Pavla Peterky vnímat jako soutěž v popularitě, kde vítěz získá post nejmocnějšího muže světa. Americká veřejnost si podle něj potrpí v kampaních na show. Analytik Lukáš Kovanda naopak varoval před dlouhodobě neudržitelným veřejným dluhem Spojených států. Oba experti se v pořadu Co na to vaše peněženka ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž vyjádřili k vzájemné ekonomické provázanosti USA a Evropy.

Blížící se americké prezidentské volby jsou také v očích Lukáše Kovandy svým způsobem showbyznys. Podobný styl vedení kampaní lze v budoucnu očekávat i na starém kontinentu. „V Evropě ještě politici nejdou tak daleko, že by předváděli tanečky jako Donald Trump. V řadě ohledů už se to ale blíží,“ vyjádřil svojí predikci.

ČTĚTE DÁLE: Demokraté mají problém, říká amerikanista. Vysvětlil, proč nemohou vyměnit slabého Bidena

Podle Pavla Peterky by i Evropané měli bedlivě sledovat vývoj za mořem. „Historicky jsme s USA spojenci. Když se daří Americe, tak tamní poptávka táhne zboží z Evropy a naopak,“ uvedl Peterka. V podobném duchu věc viděl i Lukáš Kovanda. „Pokud budou Spojené státy v ekonomických problémech, pokud budou slabé, tak to bude znamenat i slábnutí české ekonomiky,“ upřesnil Kovanda.

Bývalý člen Národní ekonomické rady vlády zároveň upozornil na tikající problém s rostoucím schodkem veřejného rozpočtu USA. „Schodek Spojených států je dramatický. Mezinárodní měnový fond nedávno nezvykle ostře Spojené státy varoval, že takto neudržitelný schodek je nebezpečím pro celý svět,“ konstatoval analytik.

Peterka nahlížel pragmaticky na zapojení různých sponzorů do kampaní kandidátů Joe Bidena a Donalda Trumpa. Bohatší vrstvy obyvatel si podle něj snaží zajistit dlouhodobou politickou a společenskou stabilitu. „Umím si představit, že budou podporovat klidně i obě strany, pokud v tom vidí nějaké společné východisko,“ řekl na závěr hlavní ekonom skupiny Roklen Peterka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Katastrofa a zděšení u demokratů, hodnotí Klvaňa výkon Bidena. Spekuluje se i o jeho odstoupení

Tagy:
Evropa soutěž Lukáš Kovanda Joe Biden USA Donald Trump televizní show Pavel Peterka Volba prezidenta Spojených států amerických