Biden s Trumpem? Směšné a tristní, litoval Žantovský. Varování i pro Evropu, říká Zaorálek

Joe Biden a Donald Trump

360° (180)

Joe Biden mohl mít v první předvolební debatě vysílané americkou CNN zdravotní indispozici, uvedl psycholog a bývalý diplomat Michael Žantovský. Podle někdejšího ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (SOCDEM) jsou kvůli Bidenovi američtí demokraté v pasti a možné zdravotní komplikace současné hlavy státu mohou být varováním i pro Evropu. K předvolební debatě kandidátů na budoucího amerického prezidenta se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS vyjádřil také amerikanista Jakub Lepš.

„Biden v debatě působil bez sebevědomí a nesoustředěně,“ uvedl Žantovský. „Mohl být na práškách. Podobně vystupují psychiatričtí pacienti,“ vyjádřil ve studiu své obavy vystudovaný psycholog. Zároveň upozornil na zvláštní nonverbální projevy šéfa Bílého domu.

ČTĚTE DÁLE: Kobza by poslal Bidena odpočívat, Rakušana neoslnil ani Trump. Debatu zhodnotili čeští politici

Ani Jakub Lepš neměl z Bidenova vystoupení dobrý pocit. „Bylo to smutné. Nejmocnější člověk světa není ani po šesti dnech přípravy schopen říct něco smysluplného,“ konstatoval Lepš. Zároveň je přesvědčený, že v Demokratické straně je v tuto chvíli důvod k panice. Joe Biden měl dosud v rámci strany poměrně silnou pozici.

Podobný pohled sdílí s Lepšem také Lubomír Zaorálek. „Demokraté nejsou schopni předložit voličům reprezentativnější volbu. Není to pro ně dobrá vizitka,“ uvedl bývalý ministr zahraničních věcí a kultury.

Michaela Žantovského naopak překvapil Donald Trump. „Paradoxně působil tentokrát jako větší státník,“ uvedl někdejší velvyslanec v USA.

Řeč padla i na možné stažení Bidena z obhajoby prezidentského mandátu. „Podle mě nejde o to, jestli se Joe Biden nějak rozhodne. Není to o něm, je to spíše o krizi Demokratické strany,“ nastínil Zaorálek. Žantovský poukázal na to, že v amerických dějinách podobné případy nebyly obvyklé. „Je téměř neproveditelné stávajícího prezidenta přimět, aby neusiloval o druhé funkční období,“ uzavřel Žantovský.

Biden prohlásil, že volby hodlá vyhrát

Po čtvrtečním debaklu, kdy se v první televizní debatě se svým republikánským předchůdcem v Bílém domě Donaldem Trumpem opakovaně zadrhával, v pátek americký prezident Joe Biden prohlásil, že listopadové prezidentské volby hodlá vyhrát. Prezident zvolený za Demokratickou stranu podle agentury AP připustil, že už nediskutuje tak dobře jako dřív, ale dodal, že práci prezidenta vykonávat umí.

Bidenova kampaň vzápětí potvrdila, že se prezident podle plánu zúčastní i druhé debaty plánované na 10. září a že se o jeho odstoupení z klání vůbec neuvažuje. Bílý dům mezitím sdělil, že Biden měl během debaty rýmu a bolelo ho v krku.

„Hodlám tyto volby vyhrát,“ řekl Biden svým stoupencům v Raleigh v Severní Karolíně. „Dávám vám své slovo jako Biden. Nekandidoval bych, kdybych celým svým srdcem a duší nevěřil, že tuto práci zvládnu,“ řekl. Zároveň s odkazem na Trumpa prohlásil, že čtvrteční večer „strávil 90 minut debatou s chlápkem, který má morálku srovnatelnou s toulavým kocourem“.

Trump v pátek na mítinku ve státě Virginie svým příznivcům řekl, že nevěří, že Biden z voleb odstoupí. „Mnoho lidí říká, že po včerejším výkonu hodí Joe Biden ručník do ringu. Ale já tomu opravdu nevěřím, citovala Trumpa agentura AFP.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Demokraté mají problém, říká amerikanista. Vysvětlil, proč nemohou vyměnit slabého Bidena

Tagy: