Další přešlap Bidena. V rozhovoru si spletl vlastní identitu a označil se za ženu černé pleti

Americký prezident Joe Biden

Biden má jasný plán

Joe Biden se nehodlá vzdát a chce pokračovat v boji o prezidentské křeslo. A jak prozradil – má plán, jak zlepšit svoji kondici. Na setkání s demokratickými guvernéry řekl, že potřebuje méně pracovat, víc spát a vynechat veškerý program po osmé hodině večer. Během rozhovoru v rádiu si přitom připsal další přešlap. Sám sebe označil za ženu černé pleti.

Jako by se nic nestalo. Tak vypadá vystupování Joe Bidena poté, co své voliče zklamal svým výkonem v televizní předvolební debatě. „Zachvátila mě docela panika. Mám strach. Opravdu si nemyslím, že Biden je ta nejvhodnější osoba pro tyto volby. Rozhodně nevěřím, že by mohl vyhrát,“ řekla pro AP členka Demokratické strany Ellis Johnstonová.

ČTĚTE TAKÉ: Další Bidenovy potíže: Kritizují ho sponzoři. Jeho odstoupení chce třeba zakladatel Netflixu

Další přešlap amerického prezidenta na sebe nedal dlouho čekat. Během oslav Dne nezávislosti v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Wurd pronesl: „Jsem hrdý na to, že jsem první viceprezidentka, první žena černé pleti, která pracovala s prezidentem černé pleti,“ cituje Bidenovo prohlášení The Telegraph. Sám sebe si tak spletl s vlastní viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

„Myslím si, že v této chvíli už je na odstoupení docela pozdě. Nevěděla jsem, že je na tom takhle. Ale jsem demokratka a vždycky je budu volit,“ doplnila pro AP obyvatelka Oaklandu Stephanie Bowersová.

Biden se sešel s dvacítkou demokratických guvernérů, aby je ujistil, že kampaň i úřad zvládne. Svůj špatný výkon v debatě omlouval náročným předcházejícím programem. A navenek jejich podporu získal.

„Prezident Biden je připraven to vyhrát. A všichni jsme mu slíbili naši podporu, protože v sázce je příliš mnoho. Budeme mu stát po boku, abychom bojovali proti nebezpečí, které představuje Donald Trump,“ řekla pro AP guvernérka státu New York Kathy Hochulová. Ovšem mezi demokraty čím dál tím víc sílí hlasy, že je potřeba Bidena nahradit někým schopnějším.

„Je zřejmé – při vší úctě – že prezident není připraven na to, aby mohl sloužit další čtyři roky. A také je jasné, že nemůže vyhrát. A my musíme v naší straně probrat možnosti, jak tuhle situaci vyřešit,“ popsal pro CNN demokratický kandidát do sněmovny Adam Frisch.

Stranu navíc začínají opouštět movití sponzoři. Například vnučka zakladatele společnosti Disney nebo představitelé Netflixu. Podle nich by měl 81letý prezident odejít a strana by měla urychleně najít nástupce. V kongresu se chystá dvacítka poslanců vyzvat Bidena k odstoupení otevřeným dopisem. Biden ale svou kandidaturu tvrdošíjně obhajuje.

Potvrdil to i při včerejších oslavách Dne nezávislosti. „Děkuji, děkuji, opravdu vás mám rád, z celé hloubi srdce,“ poděkoval Biden, jak informuje AP. Odpovědí mu byl výkřik z davu: „Vytrvejte v boji!” „Dostal jsi mě, chlape! Já nikam neodcházím!“ odpověděl americký prezident.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trumpův plán na ukončení války? Rychlé řešení se ztrátou pro Ukrajinu, tvrdí lidé z jeho okolí

Tagy:
New York Joe Biden Netflix Demokratická strana Walt Disney Donald Trump křeslo Kathy Hochulová Americké volby 2024 Stephanie Bowers Adam Frisch