Trumpův plán na ukončení války? Rychlé řešení se ztrátou pro Ukrajinu, tvrdí lidé z jeho okolí

Donald Trump by se s Vladimirem Putinem rychle dohodl na konci války na Ukrajině, míní jeho spolupracovníci.

Trump zaútočil na Bidena kvůli ruské invazi na Ukrajinu

Kdyby se Donald Trump znovu stal americkým prezidentem, dokázal by se velmi rychle dohodnout s ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem na ukončení jeho invaze na Ukrajinu. Podle webu Politico to tvrdí lidé z kandidátova okolí. Dodávají však, že cena by mohla být velmi vysoká. Trump by podle nich totiž Putinovi bez problémů přenechal podstatnou část ukrajinského území.

Rychlé vyřešení války na Ukrajině má být klíčovým úkolem pro Trumpa, pokud v prezidentském klání porazí svého demokratického rivala Joea Bidena.

ČTĚTE TAKÉ: Biden funguje už jen několik hodin denně, přiznává jeho okolí. Demokraté nemají plán B

„Očekával bych velmi rychlé vyřešení konfliktu,“ komentoval pro portál Politico prezident The Heritage Foundation, vlivného amerického think-thanku spjatého s Trumpem. Dodal však, že nezná přesné exprezidentovy záměry.

Zmiňované médium hovořilo i s dalšími lidmi, kteří s Trumpem spolupracují nebo tak činili v minulosti. Ti už byli konkrétnější, jak by se podle nich Trump v otázce Ukrajiny zachoval. Podle jednoho z nich by republikánský lídr „byl otevřen ukončit rozšiřování NATO a zároveň by neusiloval o ukrajinské hranice z roku 1991“. To by znamenalo, že by Kyjev mohl ustoupit od plánu na znovuzískání Krymu a Donbasu.

Právě tyto dvě oblasti Rusové kontrolují. Krym už od roku 2014 po neuznávané anexi, podstatnou část Donbasu skrze proruské separatisty pak částečně také od tohoto roku, částečně jde o územní zisky v průběhu války.

Sám Trump zatím své plány, jak ukončit válku na Ukrajině, nezveřejnil. Na mítincích či debatách však pravidelně tvrdí, že pokud by byl v Bílém domě znovu on, tak k ní vůbec nedošlo. Konflikt chce prý ukončit „ještě než usedne v Oválné pracovně, krátce po vítězství v prezidentských volbách“.

NATO bez Ukrajiny

Plány Trumpa a jeho republikánů údajně počítají také s tím, že by se Ukrajina měla vzdát svých ambic na připojení se k Severoatlantické alianci. Do NATO by pak podle návrhu, který zmiňuje Politico, měla zavřené dveře také Gruzie.

Nasvědčuje tomu i nedávné Trumpovo prohlášení, že „slíbit Ukrajině členství v NATO byla chyba“. Politico dodává, že i „mnozí v Trumpově táboře preferují NATO bez Ukrajiny“.

Ruský prezident Putin v polovině června pronesl, že mír na Ukrajině může nastat v případě, že se Kyjev vzdá své snahy dostat se do NATO a stáhne své vojáky ze čtyř oblastí, které Rusko označilo za své. Jedná se o Doněckou, Luhanskou, Chersonskou a Záporožskou oblast. Paradoxem je, že Moskva nikdy v průběhu války celé tyto regiony neovládala.

Trump v nedávné debatě na CNN na dotaz, zda jsou takové podmínky akceptovatelné, odvětil: „Ne, nejsou akceptovatelné. Ale podívejte, tato válka v prvé řadě vůbec neměla začít“.

Tagy: