Biden už má odvoleno. Svůj hlas s předstihem odevzdal Harrisové

Joe Biden odevzdal svůj hlas v amerických prezidentských volbách pro demokratickou kandidátku a svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou.

Americké volby jsou sice vyhlášené až na 5. listopad, nevolí se ale jen v tento den

Joe Biden v pondělí odevzdal svůj hlas v amerických prezidentských volbách pro demokratickou kandidátku a svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž současný šéf Bílého domu využil možnosti hlasovat ve svém domovském státě Delaware před listopadovým termínem voleb.

Jedenaosmdesátiletý prezident se tak přidal k mnoha Američanům, kteří se rozhodli hlasovat už před 5. listopadem, ať osobně, nebo korespondenčně.

ČTĚTE TAKÉ: Volby v USA do detailu. Unikátní mapy, grafy i průzkumy a vše o kandidátech i systému

Biden se měl původně s osmasedmdesátiletým republikánem Donaldem Trumpem o prezidentský post utkat stejně jako v roce 2016, kdy ho porazil, nakonec se ale v červenci rozhodl odstoupit ze souboje i kvůli pochybám o své kondici a svém věku. Kandidátkou demokratů se pak stala šedesátiletá Harrisová.

Americký prezident se v pondělí vyjádřil k zapojení miliardáře Elona Muska do kampaně na straně Trumpa. Za nevhodnou přitom označil skutečnost, že Musk v souvislosti s volbami rozdává peníze. Podnikatel tento měsíc slíbil, že každý den až do voleb vyplatí milion dolarů (23 milionů Kč) jednomu z těch, kdo podepíší jeho internetovou petici na podporu Trumpovy kandidatury.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trump v reakci na Harrisovou smažil hranolky. Souboj o Bílý dům se přemístil do McDonald's

Tagy: