Američané se bojí nepokojů po volbách. Varují před rozpoutáním nenávisti z Ruska, Číny a Íránu

Americké prezidentské volby se blíží a stejně tak s nimi i hrozba násilí. Poslední klání před čtyřmi lety skončilo útokem příznivců Donalda Trumpa na Kapitol, Američané se nyní bojí podobného scénáře. Úřad národní obrany hlásí, že rozdmýchávání nenávisti a nepokojů může přijít zvenčí. Konkrétně od největších rivalů USA – Ruska, Číny a Íránu.

„Zahraniční aktéři, zejména Rusko, Írán a Čína, jsou nadále nastaveni na ventilování rozdělujících narativů, aby tak rozdělili Američany a nalomili důvěru Američanů v demokratický systém Spojených států,“ stojí ve zprávě amerického Úřadu ředitele národní zpravodajské rady (ODNI).

ČTĚTE TAKÉ: CNN: Západ se snažil Putina izolovat. Na summitu BRICS se ukazuje, že věrných Moskvě přibývá

Píše se v ní také, že nekalé aktivity zmíněných mocností jsou dlouhodobé: „Jsou spjaté s tím, co tito aktéři považují za své zájmy, ačkoliv jejich taktika se vyvíjí.“

A jak takové aktivity cizích mocností mohou vypadat? Úřad jmenuje například vyvolávání násilností, ale také šíření dezinformací. Zkrátka cokoliv, co by mohlo narušit volby.

Podle ODNI se nepřátelské mocnosti mohly poučit z posledních voleb, kdy na násilnosti skutečně došlo. Tehdejší končící prezident a nyní republikánský kandidát Donald Trump vyprovokoval dav svých příznivců k útoku na Kapitol, při kterém zahynulo několik lidí včetně policistů a stovky utrpěly zranění.

Právě povolební nepokoje by mohly nastat znovu. „Někteří z aktérů mají kapacity k vyvolání protestů a násilností během povolebního období,“ doplňuje ve své zprávě ODNI.

Úřad však na druhou stranu uklidňuje, že i když hrozba od Ruska, Íránu a Číny visí ve vzduchu, tak se nezdá, že by spolu mocnosti spolupracovaly na rozvrácení USA. Největší nebezpečí pak podle něj hrozí z první a druhé jmenované země.

Útoky na Harrisovou a Walze

ODNI už mělo zachytit snahy o narušení voleb, respektive pokusu vyvolat napětí. Televize CBS a další americká média zmiňují, že z účtu spjatého s ruskou trollí farmou mělo pocházet falešné obvinění namířené na Tima Walze, kandidáta na viceprezidenta demokratické nominantky Kamaly Harrisové. Walze se Rusové měli snažit očernit, že v dobách, kdy pracoval jako učitel na střední škole, sexuálně zneužíval studenty.

Falešnému obvinění se nevyhnulo ani Harrisové. Z Ruska se totiž šířilo video, které současnou viceprezidentku vinilo z neposkytnutí pomoci ženě při nehodě před 13 lety. Žádné důkazy takového incidentu však nejsou.

Na zprávu od ODNI už mezitím zareagovala Čína. Tiskový mluvčí její ambasády v USA uvedl, že jeho země nemá zájem na narušení voleb a ani nemá favorita. Pouze „doufá, že ať vyhraje kdokoliv, bude odhodlán zajistit dobré a stabilní čínsko-americké vztahy“, informuje agentura Reuters.

Ruské velvyslanectví ani delegace Íránu při OSN (Írán už od roku 1979 v USA své velvyslanectví neprovozuje; pozn. red.) se doposud nevyjádřily.

PODÍVEJTE SE: Byl velmi slušný, rozdal by se, říká teta George Floyda pro CNN Prima NEWS

Tagy:
politika Írán volby dezinformace Tim Walz USA Rusko Čína Donald Trump prezidentské volby v USA 2024 Kapitol Spojených států amerických Kamala Harrisová Office of the Director of National Intelligence Americké volby 2024 konflikt, válka a mír