Co čeká svět v roce 2024? Volby v USA a Rusku, olympijská klání i stěhování metropole

Rok 2024 bude nabitý volebními maratony i sportovními událostmi. Hlavu státu budou volit v USA, Rusku a pravděpodobně i na Ukrajině. Dojde také k rozšíření hospodářské skupiny BRICS a Indonésie zahájí stěhování svého hlavního města.

Hospodářské uskupení BRICS, které je jakousi protiváhou západní skupiny G7, se od roku 2024 významně rozšíří. Dosud je v této alianci Čína, Rusko, Indie, Brazílie a Jihoafrická republika. Přidá se k nim ale hned šest dalších států – Argentina, Egypt, Etiopie, Írán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zákulisí neúspěšné protiofenzivy: USA radily průlom na jihu, Ukrajinci si postavili hlavu

Volební maraton odstartuje na Tchaj-wanu, 13. ledna budou na ostrově volit hlavu státu i členy parlamentu. Začátkem roku se uskuteční prezidentské volby ve Finsku.

Zvláště peprný bude v kontextu voleb březen. V tomto měsíci mají proběhnout prezidentské volby v Rusku, ale i na Ukrajině. Ve východoevropské zemi sice zuří válka, volby ale ještě nikdo oficiálně neodložil, třebaže k tomu legislativa vyzývá.

V Rusku se očekává znovuzvolení Vladimira Putina. Jeho soupeřkou má být novinářka Jekatěrina Duncovová. Jiří Just, zpravodaj CNN Prima NEWS v Moskvě, ale varoval, že může jít jen o fingovanou sokyni, aby Rusko navenek působilo, že jsou volby svobodné. Na jaře se mají konat i prezidentské volby na Slovensku.

Od olympiády po souboj v USA

S příchodem léta si pak přijdou na své sportovní fanoušci.

V květnu vypukne mistrovství světa v hokeji, které hostí Česká republika, konkrétně Praha a Ostrava. Naposledy k nám dorazily zahraniční hvězdy na šampionát v roce 2015, kdy skončila česká reprezentace na čtvrtém místě. V červnu pak přijde na řadu fotbalové EURO.

Parné léto pak po volbách do europarlamentu bude patřit olympiádě, kterou bude hostit na přelomu července a srpna Paříž. Letní olympijské hry se tam budou konat potřetí v historii po sto letech.

Sotva skončí olympiáda, dojde v jedné z nejlidnatějších zemí světa ke zřejmě nejdůležitější byrokratické záležitosti roku. Indonésie, kde žije 274 milionů lidí, začne stěhovat své hlavní město. Místo Jakarty se jím stane vznikající Nusantara. Proč? Jakarta totiž stojí na bažinatém podloží a každý rok se propadá o více než dva metry. K tomu ji trápí přelidněnost.

Na podzim se budou konat volby v Litvě nebo Uruguyai. Pozornost se ale bude soustředit především na politické dění ve Spojených státech.

Mediální událostí číslo jedna budou v USA v listopadu 2024 prezidentské volby a přidružené volby do Sněmovny reprezentantů.

Zatím to vypadá, že se odehraje repríza souboje z roku 2020, kdy se utkali republikán Donald Trump s demokratem Joem Bidenem. Současné průzkumy favorizují Trumpa, za rok se toho ale může ještě hodně změnit.

Video: Biden nazval čínského prezidenta diktátorem

Tagy: