Biden všem tvrdí, že Trumpa přehrává. Možná ani neví, že je to jinak, bojí se demokraté

Americký prezident Joe Biden

Americký prezident Joe Biden odsoudil atentát na Trumpa

Americký prezident Joe Biden se obklopuje jen úzkou skupinou poradců a dost možná ani neví o tom, že ve volební kampani s Donaldem Trumpem reálně prohrává. Upozornil na to list The Washington Post. Biden totiž nadále spolustraníky přesvědčuje, že v průzkumech vede.

Politická kariéra amerického prezidenta Joea Bidena visí na kahánku. Po zpackané televizní debatě se od něj začali odvracet sponzoři, celebrity a dokonce i spolustraníci. Přes 20 členů Demokratické strany ho vyzvalo, aby ze závodu o Bílý dům odstoupil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jsem „zatraceně bystrý“, pronesl Biden. Obavy z vysokého věku chápe, v kampani ale zůstává

Jenže se zdá, že Biden – ať už vědomě, nebo nevědomě – žije v paralelním světě. List The Washington Post upozornil, že prezident často předkládá data, která nemají s realitou nic společného. Nemusí to být přitom nutně Bidenova chyba.

Podle analýzy může být problém v tom, že se prezident obklopuje jen úzkou skupinou poradců a nemá k dispozici dostatek informací o reálném průběhu kampaně. Chybí mu pohled zvenku. Tyto obavy probublaly na povrch po víkendovém hovoru Bidena se zástupci Demokratické strany.

Biden neví, že prohrává

Prezident v něm tvrdil, že po debatě s Trumpem jeho preference nijak neklesly a že v celostátních šetřeních nadále vede o nejméně čtyři procentní body. The Washington Post ale upozornil, že žádný z 538 sledovaných webů nezveřejnil od června průzkum, ve kterém by Biden vedl o čtyři procentní body.

„Nikdo mu neříká celou pravdu,“ řekl pro americký list demokratický zákonodárce ve Sněmovně reprezentantů.

Bílý dům ale spekulace o nedostatku informací vyvrací. „Prezident Biden je neuvěřitelně hrdý na svůj dobře sehraný tým, s nímž bojuje za rodiny ze střední třídy, za naše svobody a právní stát. Neprovedl žádné změny ve skupině vrcholných poradců, s nimiž se radí a jimž důvěřuje, protože prokázali integritu, že říkají pravdu a mají na paměti především blaho amerického lidu,“ uvedl mluvčí Bílého domu Andrew Bates.

Člověk by ale těžko hledal jakýkoli průzkum, ve kterém prezident volební tažení vede. Trump ho poráží celostátně i ve všech klíčových státech, které budou o vítězi rozhodovat. Vyplývá to z agregátoru volebních průzkumů FiveThirtyEight, podle kterého by proti Trumpovi měla možná větší šance Kamala Harrisová než Biden.

Jenže po pokusu o atentát na Trumpa se téma rošády na demokratické kandidátce trochu odsunulo do pozadí. Podle CNN ale vlivné osobnosti ve frakci nadále usilují o to, aby Biden odstoupil.

„Podle těchto zdrojů také několik demokratických členů Kongresu pokračovalo v soukromém lobbování a naléhalo na Bidenovy poradce, aby zvážili poškození Bidenova odkazu, pokud prezident nejenže ztratí Bílý dům, ale republikáni ovládnou Sněmovnu reprezentantů a získají většinu v Senátu,“ uvedla CNN.

Společně s prezidentskými volbami totiž v USA tradičně probíhají volby do Kongresu. V průzkumech mají demokraté prozatím lehce navrch.

Republikánská strana Trumpa v pondělí oficiálně nominovala do volebního boje. Exprezident si vybral za svého možného viceprezidenta senátora jménem J. D. Vance. Ten ho v minulosti sice silně kritizoval, cesty obou mužů se ale nakonec potkaly.

VIDEO: Trumpa srovnal s Hitlerem, teď s ním kandiduje. Kdo je možný viceprezident J. D. Vance?

Tagy:
průzkum politika Bílý dům Joe Biden volby Demokratická strana vláda The Washington Post Donald Trump hlava státu Kongres Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických J. D. Vance