Biden ostře směrem k Izraeli: Přestaňte střílet na mírové jednotky OSN. Reagovala i Evropa

USA vyzývají Izrael, aby přestal střílet na jednotky mise OSN v Libanonu. Uvedl to americký prezident Joe Biden. O postoji USA informoval v sobotu server BBC.

Joe Biden prohlásil, že po dvou incidentech během 48 hodin „naprosto a rozhodně“ vyzývá Izrael, aby přestal střílet na mírové jednotky OSN během konfliktu s libanonským militantním hnutím Hizballáh. Izraelská armáda v pátek uvedla, že za incident, při němž byli zraněni dva srílanští vojáci jednotek UNIFIL v Nákuře na jihu Libanonu, jsou zodpovědní jejich vojáci.

ČTĚTE TAKÉ: Ostřelovali nás Izraelci, tvrdí mise OSN v Libanonu. Dva její příslušníci jsou zranění

O páteční izraelské střelbě na stanoviště informoval agenturu Reuters zdroj z OSN. Izraelští vojáci operující v okolí základny v Nákuře identifikovali hrozbu a zahájili palbu, uvedla izraelská armáda a dodala, že incident bude vyšetřen „na nejvyšší úrovni“. Ve čtvrtek byli dva indonéští vojáci jednotek UNIFIL zraněni při pádu z pozorovací věže poté, co na ni vystřelil izraelský tank.

Představitelé Francie, Itálie a Španělska vydali v pátek společné prohlášení, v němž odsoudili izraelské akce s tím, že jsou neospravedlnitelné a měly by okamžitě skončit, uvedly agentury AFP a Reuters.

Hizballáh začal sever Izraele ostřelovat loni 8. října, aby podpořil svého spojence, teroristické hnutí Hamás, které bojuje s izraelskou armádou v Pásmu Gazy. Od té doby Izrael útočí na libanonské území.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry masivní exploze ruského tanku. O „želví monstrum“ se postaral ukrajinský dron

Tagy:
OSN Izrael politika Joe Biden obrana Libanon Reuters Hizballáh ozbrojený konflikt Prozatímní jednotky OSN v Libanonu Izraelské obranné síly konflikt, válka a mír