Izraelská armáda opět střílela na misi OSN, informují agentury. Dva vojáci jsou zranění

Mise OSN na jihu Libanonu UNIFIL byla znovu pod izraelskou palbou. V pátek to uvedly agentury AFP a Reuters s odkazem na prohlášení libanonského ministerstva zahraničí a nejmenovaného zdroje z OSN. Při incidentu utrpěli zranění dva vojáci ze Srí Lanky. Izrael se k incidentu zatím nevyjádřil.

O páteční izraelské střelbě na stanoviště jednotek UNIFIL v Nákuře na jihu Libanonu informoval agenturu Reuters zdroj z OSN. Podle něj byli zraněni dva vojáci. Agentura AFP cituje vyjádření libanonského ministerstva zahraničí, které odsoudilo útok na stanoviště, kde slouží vojáci ze Srí Lanky. Podle ministerstva na pozici střílel izraelský tank.

ČTĚTE TAKÉ: Bráníme civilizaci na sedmi frontách, hřímá Netanjahu. Jaké nepřátele má na mysli?

Izraelská armáda potvrdila, že dostala zprávu o „poškození stanoviště“ jednotek UNIFIL, při kterém byli zraněni dva vojáci, uvedl server The Times of Israel. „Zpráva se prověřuje,“ uvedla armáda.

Jednotky UNIFIL byly pod izraelskou palbou již ve středu a ve čtvrtek. Podle mise OSN izraelský tank ve čtvrtek vystřelil na kontrolní věž hlavního velitelství mise v Nákuře a tím zranil dva vojáky z Indonésie. Izrael ve čtvrtek uvedl, že jednotky OSN varoval před střelbou a doporučil jim odejít více na sever, protože v oblasti jsou nyní intenzivnější boje.

Čtvrteční izraelskou střelbu na pozice UNIFIL odsoudila řada zemí světa. V pátek dopoledne tak učinila i Čína či španělský premiér Pedro Sánchez. Generální tajemník OSN António Guterres v přibližně stejnou dobu, kdy agentury informovaly o novém incidentu, uvedl, že útoky na mírové mise OSN představují porušení mezinárodního humanitárního práva a jejich opakování je nepřípustné. Libanonský prozatímní premiér Nadžíb Míkátí v pátek označil střelbu na jednotky OSN za zločin. Radu bezpečnosti OSN vyzval k tomu, aby schválila rezoluci o zastavení bojů v Libanonu.

Itálie, která má v rámci mise druhý nejsilnější kontingent, své vojáky nepřemístí, jak žádá Izrael, řekl v pátek novinářům italský ministr obrany Guido Crosetto. „Nepřesuneme se jen z toho důvodu, že nás někdo vyzývá silou, abychom odešli,“ uvedl. Podle něj se Itálie ani nechystá své vojáky z mise stáhnout. OSN však bude příští týden o pokračování mírové mise jednat, řekl Crosetto.

V řadách UNIFIL čeští vojáci nejsou

Izraelská armáda minulý týden zahájila pozemní operaci v libanonské příhraniční oblasti, kde působí právě i mise OSN. Izrael tvrdí, že chce zničit vojenskou infrastrukturu libanonského hnutí Hizballáh, které od loňského října ostřeluje sever Izraele.

V rámci mise UNIFIL slouží přes 10 tisíc vojáků. Největší kontingenty mají s více než tisícem vojáků Indonésie a Itálie, následují Indie či Malajsie. Mise má dohlížet na plnění rezoluce 1701 Rady bezpečnosti OSN, která byla schválena v roce 2006 po předchozí izraelské vojenské operaci na jihu Libanonu proti Hizballáhu. Podle informací na stránkách mise v ní nepůsobí čeští vojáci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry masivní exploze ruského tanku. O „želví monstrum“ se postaral ukrajinský dron

Tagy: