Bidenova poslední šance? S Trumpem se potká v druhé debatě, v plánu je i další ostrý střet

Už v září je na programu druhá a poslední prezidentská debata, ve které se před kamerami střetnou Joe Biden a Donald Trump. Po prvním červnovém souboji na CNN čelil Biden kritice za chabý výkon, na kanálu ABC dostane šanci napravit si reputaci. Mezitím se chystá i debata viceprezidentů.

Dostat Bidena s Trumpem k televiznímu pultíku je pro organizátory debat mimořádně složité. Trump vynechal všechny republikánské rétorické souboje a stejně závod o hlavního nominanta strany vyhrál. Nakonec svolil ke dvěma debatám s Bidenem. Kandidáti tak vynechají tradiční diskuze na půdě univerzit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tajná služba odhalila plán Íránu zavraždit Trumpa. Cílů mohlo být více, znám je i možný motiv

První souboj proběhl na CNN v červnu. Oba rivalové, kteří si ani nepotřásli rukou, nešetřili osobními útoky. Střetli se například ohledně ekonomiky, potratů, války na Ukrajině nebo migrace.

Biden svým nepřesvědčivým výkonem spustil chaos v Demokratické straně a řada politiků i osobností ho vyzvala k ukončení kampaně. On sám řekl, že odstoupí, pokud mu lékaři diagnostikují zdravotní problém. Účast ve druhé debatě ale v pondělí americký prezident potvrdil pro NBC. Zároveň zmínil, že už nemá v plánu zúčastnit se další takové debaty.

Biden ale odmítá názor, že by proti Trumpovi ve volebním tažení ztrácel. „Jsem na koni,“ řekl v rozhovoru.

A Bidenovi voliči napjatě čekají, jestli toto prohlášení potvrdí i ve druhé prezidentské debatě.

Druhý a poslední souboj

Výsadu hostit druhou prezidentskou debatu dostala americká televize ABC. Přenos je naplánovaný na 10. září v devět hodin večer amerického času. Debatu bude řídit moderátor David Muir společně s novinářkou Linsey Davisovou.

Bližší informace o místě natáčení, formátu a pravidlech televize prozatím tají. Největší otazník panuje nad tím, zda budou mít kandidáti stejně jako na CNN ztlumený mikrofon, dokud nebudou vyzváni ke slovu. Když v první debatě v roce 2020 Biden a Trump mohli mluvit kdykoliv, diskuze se změnila v totální chaos.

Předvede se i Kamala

Mezitím se rýsují i podmínky viceprezidentské debaty. Po pondělku je totiž jasné, že Trumpovým kandidátem na post pobočníka je senátor J. D. Vance. Ten by se měl střetnout s Kamalou Harrisovou, současnou viceprezidentkou USA.

Agentura AP upozornila, že oba kandidáti už se spojili a o debatě diskutovali. Zatím se ale jen shodli na tom, že nějakou debatu chtějí.

„Je zřejmé, že chceme debatu s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, protože chceme, aby Američané viděli ten kontrast,“ prohlásil Vance.

Kandidáti se ale přou o termínu a mediálním pokrytí debaty. Harrisová přistoupila na debatu na CBS News, a to buď 23. července nebo 13. srpna. Trump schválil obě data, ale navrhl ještě třetí termín a debatu na Fox News. Účast v televizi, která je dlouhodobě spojená s republikány, ale Bidenův tým odmítl.

Harrisová tak podle AP naléhá na Vance, aby přistoupil na debatu na CBS. Ať už bude debata kdekoli, Vance se v ní poprvé představí v roli možného viceprezidenta Spojených států.

VIDEO: Lži Trumpa i slabý výkon Bidena. Svět řeší třaskavou prezidentskou debatu

Tagy:
prezident debata Joe Biden volby viceprezident Donald Trump Kamala Harrisová Americké volby 2024 J. D. Vance