Biden nasadil před debatou tvrdou zbraň. V kampani využil Trumpova nejslabšího místa

Odpůrkyně Trumpa v době konání soudu v New Yorku

Trump a Biden se utkají v debatě na CNN

Tým amerického prezidenta Joea Bidena představil nový volební spot, který se bude vysílat v klíčových státech USA, kde se rozhodne o celkovém vítězi. Spot dává do kontrastu Donalda Trumpa, odsouzeného za zločiny, a Bidena coby starostlivého muže, který se stará o svou vlast. Podle CNN je to prozatím nejostřejší využití Trumpových soudů v kampani. Zároveň se tak děje jen týden před první prezidentskou debatou, kterou bude 27. června vysílat CNN a zprostředkovaně též CNN Prima NEWS se simultánním překladem.

Ani Joe Biden, ani Donald Trump nenechávají při volebních akcích na svém oponentovi nit suchou. Jsou to ostatně rivalové, kteří sehrají v listopadu reprízu prezidentského souboje. Ohledně Trumpova odsouzení se ale Biden prozatím držel relativně zpátky. To se ale mění. Trumpovy zločiny hrají ústřední roli v Bidenově nové zbrani.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak zamávalo obvinění Trumpa a Bidenova syna s volbami? Voliči vyslali jasný vzkaz

Tou je třicetivteřinový volební spot, jehož pokrytí podle webu ABC News vyjde na 50 milionů dolarů (cca miliardu korun). Volební reklama představuje Trumpa jako usvědčeného zločince, který byl odsouzen za machinace s finančními záznamy, aby zakryl sexuální skandál před volbami v roce 2016. Biden je oproti tomu ve spotu vykreslen jako milující a usměvavý člověk, který má rád nejen děti, ale především svou vlast.

„V těchto volbách se rozhoduje mezi odsouzeným zločincem, který se stará jen o sebe, a prezidentem, který bojuje za vaši rodinu,“ uvádí spot.

Zacílení kampaně je zřejmé. Spot má přesvědčit lidi ve swing states – státech, kde se volební sentiment průběžně přelévá a nyní tam boduje Trump – aby na exprezidenta změnili názor.

„Bidenova kampaň představila novou reklamu, která se bude vysílat v klíčových státech a která označuje předpokládaného republikánského kandidáta za zločince, který se stará jen o sebe. Zdá se, že tato strategie odkrývá výsledky debaty mezi demokraty o tom, jak otevřeně by měli upozorňovat na právní problémy bývalého prezidenta v boji o Bílý dům,“ vysvětlila analýza CNN.

Trumpův tým se ale snaží Bidenova spotu pohotově využít. „Tato nová reklama opět dokazuje, že falešný proces měl od začátku ovlivnit volby, ale Američané ho prokoukli,“ napsala v reakci na reklamu mluvčí Trumpovy kampaně Karoline Leavittová na sociální síť X.

K odhalení spotu dochází týden před první prezidentskou debatou, kterou bude 27. června vysílat CNN a zprostředkovaně též CNN Prima NEWS se simultánním překladem. V debatě se Biden a Trump utkají poprvé od roku 2020.

Jak bude debata probíhat?

Aby CNN předešla zmatkům a pozdějším reklamacím, zveřejnila už nyní přísné podmínky debaty, které už odsouhlasily jak Bidenův, tak i Trumpův tým.

Cílem CNN je přinést divákovi vyváženou debatu, ve které nebude nikdo upřednostněn, což mají reflektovat identické řečnické pulty. Kdo bude napravo a kdo nalevo, to rozhodne hod mincí. Během debaty přijdou na řadu dvě komerční přestávky, během nichž ale žádný z kandidátů nebude moci promluvit se členy svého volebního týmu.

Kandidáti si se sebou na debatu nemohou prakticky nic přinést. Zakázané jsou rekvizity a rovněž připravené poznámky. Což by mohlo být teoreticky těžší pro Bidena, který s poznámkami často pracuje a potýká se s výpadky paměti.

Debatéři ale na stolku budou mít pero a papír, aby si mohli zapsat aktuální myšlenky či reakce na oponentův výrok. K tomu dostanou lahev s vodou. Jejich promluvy budou časově omezené, po uplynutí stopáže se jim vypnou mikrofony.

VIDEO: Zmatený Biden na setkání lídrů G7. Situaci zachraňovala italská premiérka, ukazuje video

Tagy: