Žádné poznámky, ztlumený mikrofon a červené světlo. Trumpa a Bidena čeká na CNN tvrdá debata

Exprezident Donald Trump a prezident USA Joe Biden

Trump a Biden se utkají v debatě na CNN

Prezidentské kandidáty Joea Bidena a Donalda Trumpa čeká už 27. června první debata před listopadovými volbami. Duel, který proběhne na CNN a živě ho odvysílá také CNN Prima NEWS, bude mít velmi přísná pravidla. Žádný z kandidátů si nebude moci přinést poznámky a délka promluv politiků se bude úzkostlivě hlídat. Překřikování má zabránit ztlumování mikrofonů.

Poprvé od října roku 2020 se Joe Biden a Donald Trump potkají v přímé debatě. A znovu to bude v rámci souboje o Bílý dům. Prezidentští kandidáti se střetnou 27. června na CNN a debata potrvá hodinu a půl. Přímý přenos duelu se simultánním tlumočením odvysílá také CNN Prima NEWS.

Aby CNN předešla zmatkům a pozdějším reklamacím, zveřejnila už nyní přísné podmínky debaty, které už odsouhlasil jak Bidenův, tak i Trumpův tým.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zmatený Biden na setkání lídrů G7. Situaci zachraňovala italská premiérka, ukazuje video

Cílem CNN je přinést divákovi vyváženou debatu, ve které nebude nikdo upřednostněn, což mají reflektovat identické řečnické pulty. Kdo bude napravo a kdo nalevo, to rozhodne hod mincí. Během debaty přijdou na řadu dvě komerční přestávky, během nichž ale žádný z kandidátů nebude moci promluvit se členy svého volebního týmu.

Červené světlo oznámí konec

Kandidáti si se sebou na debatu nemohou prakticky nic přinést. Zakázané jsou rekvizity a rovněž připravené poznámky. Což by mohlo být teoreticky těžší pro Bidena, který s poznámkami často pracuje a potýká se s výpadky paměti.

Debatéři ale na stolku budou mít pero a papír, aby si mohli zapsat aktuální myšlenky či reakce na oponentův výrok. K tomu dostanou lahev s vodou.

Moderátoři Jake Tapper a Dana Bashová budou úzkostlivě hlídat čas, aby každý z kandidátů mluvil stejně dlouho. Podle listu The New York Times nebudou mít politici žádnou úvodní řeč. Na každou odpověď k hlavní otázce dostanou dvě minuty, následně dostanou prostor na reakce na výroky oponenta.

Konec stopáže vždy oznámí pět vteřin před koncem blikavé červené světlo, které po vypršení limitu zůstane svítit. Kandidátům se posléze ztlumí mikrofon, aby nemohli nahlas mluvit, když nebudou vyzváni. Na rozdíl od minulých debat nebude ve studiu publikum.

O tématech, která budou kandidáti na debatě probírat, se prozatím nic neví. „Jednou z hlavních otázek je, zda Trump zvedne téma Huntera Bidena, prezidentova syna, po kterém šel Trump v roce 2020 a který byl právě odsouzen za trestný čin se zbraní. Další otázkou je, jak se Biden vypořádá se skutečností, že sám Trump je nyní zločinec, odsouzený v New Yorku za falšování obchodních záznamů, aby zakryl sexuální skandál, který ohrožoval jeho kampaň v roce 2016,“ napsal list The New York Times.

VIDEO: Zmatený Biden na setkání lídrů G7. Situaci zachraňovala italská premiérka, ukazuje video

Tagy: