Bitva u Bachmutu je největší v tomto roce, má jasno expert. Rusové pociťují drtivé ztráty

Bachmut není strategický jako větší města, ale je důležitý z aktuálního hlediska rozpoložení sil. Jedná se o největší bitvu v tomto roce a za poslední měsíce. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl vojenský analytik Jiří Vojáček. Následně přiblížil, jak situace na frontě v okolí Bachmutu vypadá. Spolupracovník CNN Prima NEWS v Rusku Jiří Just zase rozebral zákulisní moskevské hry.

„Podle zpráv z pondělního odpoledne – které vypustila Ukrajina – se zatím obráncům daří držet vesnice kolem Bachmutu. Město není strategické jako třeba Kyjev, Oděsa nebo Charkov, ale z hlediska aktuálního rozpoložení sil důležité je. Pokud by padlo, bude mít ruská síla otevřenou cestu na Kramatorsk a další města, která se již blíží k hranicím povstaleckých republik. To se jim ale zatím, zdá se, nedaří,“ uvedl Vojáček.

Následně podotkl, že ruská armáda u Bachmutu v posledních dnech utrpěla „velmi velmi velmi drtivé ztráty“. „Jdou do tisíců, a to nejen zraněných a nemocných, ale také mrtvých. Je to největší bitva, která se odehrává v tomto roce a za poslední měsíce,“ zdůraznil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válka uvízla ve slepé ulici. Může za to neuvěřitelná ochota Rusů umírat, vysvětluje expert

Připomněl také, že Rusové na bachmutskou frontu nahrnuli obrovské množství síly. „Zdá se, že poprvé od 2. světové války Rusové přešli k takzvanému formování frontů – nadřazených jednotek vojenských front v armádě. Ty mají 12 divizí a vypadá to, že na Bachmut útočí dva fronty,“ vysvětloval expert.

„Pro představu, armáda České republiky má nyní tři až čtyři brigády. Na Ukrajině teď v okolí Bachmutu útočí na pár desítkách kilometrů čtverečních 120 brigád. Boje jsou velmi intenzivní. Proto i Němci urychlili výcvik ukrajinských tankistů. Západ vidí, že je Ukrajina v těžké situaci, kdy Rusové bezhlavě útočí. Z toho důvodu na Ukrajinu posílají těžké zbraně. Čili – Rusové nyní útočí a Ukrajinci se zatím drží,“ uzavřel.

Prigožin se „prodává“ Putinovi

Z Moskvy ve vysílání hovořil Just. Ten přiblížil situaci kolem Jevgenije Prigožina, který vede Vagnerovu skupinu. „Platí, že ruská armáda a ministerstvo obrany nemají Prigožina a jeho vagnerovce rády. Je to konkurence a jeden ze silných vlivů, který není dostatečně zkrocen. Je to hráč, který – bohužel – úspěšně bojuje na ukrajinské frontě. Zvěsti, že se vagnerovci měli stáhnout z Bachmutu, se nepotvrdily. V neděli se objevily fotografie, kdy vojáci skupiny obsadili periferii kolem města,“ podotkl Just.

Prigožin přitom v jednom z mnoha rozhovorů, které poskytl ruské propagandě, hovořil například o tom, že dobýt Doněck může zabrat i dva roky. Just zmínil, že by tuto zprávu nečetl jako špatnou zprávu pro Vladimira Putina, ale jako vypočítavý krok. „Prigožin se Putinovi prodává. Ukazuje, že armáda není schopna efektivně dokončit ‚speciální operaci‘ a že jeho skupina je rychlejší, mobilnější a schopnější než klasická armáda. Vzkazuje: ‚Kdybyste mě k tomu pustili, tak bych ukázal jiný výsledek.‘ Beru to jako zákulisní hru nebo pokus o zvýšení svých preferencí v očích Putina,“ dodal Just.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda bitva Ukrajina CNN Prima NEWS Jiří Just ztráty Rusko Kyjev brigáda boje Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace Jiří Vojáček Bachmut Jevgenij Prigožin