Blažek je důstojník pro komunikaci s Hradem. Vláda by bez něj nebyla, míní analytici

Pavel Blažek a Miloš Zeman

360° (704)

Jedním z nejdůležitějších členů vlády premiéra Petra Fialy (ODS) je jeho spolustraník a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Na tom se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS shodli političtí analytici Petros Michopulos a Lenka Zlámalová. Podle nich je Blažek pro kabinet přínosem hned z několika důvodů. Mimo jiné díky vysoké sociální inteligenci i nadstandardním vztahům s Pražským hradem.

„Pavel Blažek je styčný důstojník pro komunikaci s Hradem. Je tam velmi často,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS expert na politický marketing Petros Michopulos. Pravdou je, že o Blažkovi se jako o „vládní spojce na Hrad“ v médiích hovořilo již před jmenováním Fialova kabinetu. Několikrát se totiž už v té době objevil u prezidenta v Lánech, ať už sám, nebo po boku budoucího premiéra.

Tehdy byl Blažek společně s šéfem poslaneckého klubu ODS Markem Bendou nejžhavějším kandidátem na ministra spravedlnosti. Tím se nakonec skutečně stal. Podle některých analytiků právě díky nadstandardním vztahům s prezidentem Milošem Zemanem.

„Bez Pavla Blažka by nejspíš nebyla vláda Petra Fialy. On je ten, kdo vyjednal, aby prezident nakonec nevystoupil proti Janu Lipavskému (současnému ministrovi zahraničí za Piráty, pozn. red.). Sehrál v tom klíčovou roli. Blažek má výborný politický i sociální cit a dobré vztahy na Hradě, které využívá ve prospěch vlády,“ uvedla politická komentátorka Lenka Zlámalová.

Na podobnou věc upozornil i Michopulos: „Blažek je zákulisním politickým hráčem v prostředí současné koalice. Tyká si s většinou lidí z dnešní politické reprezentace. Je velmi inteligentní člověk a dobrý právník, má vysokou sociální inteligenci a dokáže řešit konfliktní situace – typicky s lidmi, jako je Miloš Zeman.“

I proto není divu, že je Blažek společně s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a částečně i Petrem Fialou jediným členem kabinetu, které Zeman v nedělní Partii na CNN Prima NEWS pochválil.

„U Jany Černochové jde spíš o obchodní záležitost. Mezi hlavní sponzory kampaní Zemana patřily společnosti z odvětví zbrojního průmyslu. S ministryní obrany tedy musí mít nadstandardní vztahy,“ vysvětlil Michopulos.

Tagy: