TOP 09 si kopla vlastňáka, říká Kubáček o potížích s ministrem. Očekává zapojení premiéra

Hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS byl politolog Jan Kubáček.

Kubáček k Tulejovi: Nepochopitelné, v TOP 09 to podcenili

TOP 09 si nejasnostmi ohledně kandidáta na post ministra pro vědu a výzkum Pavla Tuleji kopla vlastní gól, poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Do celé záležitosti se podle něj zapojí i premiér Petr Fiala (ODS), aby „se tento škraloup co nejrychleji přešel“. Tuleja se vzdal své nominace poté, co se na něj snesla kritika kvůli publikování textů v pochybných odborných časopisech.

Když strana plánuje výraznou změnu v ministerském křesle, je podle Kubáčka nezbytné si nominanta důkladně prověřit. Vedení vládního subjektu tak prý celou situaci podcenilo. „TOP 09 si kopla vlastňáka a je to pro ni nepříjemné, jelikož značná část jejich voličů se zajímá o politické dění podrobněji,“ poznamenal Kubáček pro CNN Prima NEWS s tím, že se jedná o zbytečnou chybu.

ČTĚTE TAKÉ: Kampaň je nefér, stejně jako protiukrajinské výroky expremiéra, sepsul prezident Pavel Spolu i Babiše

Nové jméno na post šéfa resortu podle politologa vzejde z řad Poslanecké sněmovny. „Věřím, že se vše vyřeší v řádu dnů. Bude to však chtít zapojení premiéra Fialy, aby se tento škraloup co nejrychleji přešel,“ poznamenal Kubáček.

TOP 09 minulý týden uvedla, že má čtyři potenciální kandidáty na post ministra. „Pro parlamentní stranu by bylo ostudné, kdyby neměla kde brát. Během roku a několika měsíců do sněmovních voleb už ale na pozici šéfa resortu nic moc nevymyslíte. Vláda tak potřebuje někoho, kdo umí oblast zpopularizovat,“ shrnul politolog.

V pořadu 360° se k tomuto tématu vyjádřil i poslanec Karel Haas (ODS). „Celá změna na ministerském křesle se podle mě nezdařila ani komunikačně, ani personálně. Očekávám, že kolegové z TOP 09 najdou rychlé řešení. Najít v Česku osobu, jež je respektována akademickou obcí a zároveň bude politicky silná, nepovažuji za snadný úkol,“ pronesl.

Podle stínového ministra práce a sociálních věcí Aleše Juchelky však tuto záležitost nezvládla celá vláda. „Vytvořili si zbytečně 18 ministerstev. Bývalá ministryně Helena Langšádlová měla slabou prezentaci svých výsledků. Šéf takového resortu musí mít před vědeckou obcí dostatečnou reputaci. V tomto případě však byla zničena ještě před uvedením do funkce,“ uvedl v pořadu 360°.

Tuleja se vzdal nominace na funkci v pátek kvůli kritice, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, v nichž panují nejasné publikační podmínky. Někteří zástupci akademické obce rovněž poukázali na nevalnou kvalitu Tulejových odborných prací v oboru ekonomie.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Reforma penzí není plně srozumitelná, zbyl prostor pro přestřelky, míní Jelínek. Viní i ANO

Tagy:
politika TOP 09 Petr Fiala Hlavní zprávy politolog Helena Langšádlová nominace Jan Kubáček publikace vláda Aleš Juchelka Poslanecká sněmovna ČR Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Karel Haas akademická obec ministerstvo pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja