Blbci jsou v každém oboru. Primář Straka ostře zkritizoval petici proti povinnému očkování

Primář sokolovské nemocnice Martin Straka

Zachraňujeme životy, ale nechceme, aby nás stát nutil k očkování. Někteří policisté, lékaři nebo hasiči veřejně vystoupili proti nátlaku na povinnou vakcinaci v jejich profesích. Iniciativa 21 tvrdí, že by tyto složky mohly opustit až desetitisíce lidí.

Marek, Eva a Tomáš. Co mají tihle tři společného? Pracují pro integrovaný záchranný systém a vadí jim, že by se měli povinně očkovat proti covidu. „Zatím mě nikdo nepřesvědčil, jak kvalitní, jak bezpečná je tato vakcína. Každopádně se mi nelíbí ten nátlak obecně. Procento odcházejících policistů by bylo, myslím, docela citelné,“ řekl CNN Prima NEWS policista Marek Kopecký.

Podobného názoru je i zdravotní sestra Eva Peterková. „My sestry jsme se všechny setkaly s koronou. Všichni jsme ji v nějaké míře prodělali, takže máme protilátky, tím pádem očkovat se ztrácí absolutně význam,“ myslí si. A vakcínu proti covidu odmítá i velitel družstva HZS Pardubického kraje Tomáš Němec. „Nenechám se naočkovat, bohužel budu muset odejít z práce, pokud to nedopadne.“

Zástupci Iniciativy 21 tvrdí, že pracovníci IZS byli do očkování nuceni ještě před začátkem platnosti vyhlášky. „Dokonce se objevují víceméně připravené výpovědi, pokud se člověk do 15. ledna nepodvolí první dávce očkování,“ tvrdí kardioložka a zástupkyně Iniciativy 21 Jana Gandalovičová.

Proti petici Iniciativy 21 se na Twitteru ostře ohradil třeba Ivo Zelinka z vedení elitních chrudimských výsadkářů. „Nikdo nemá tušení, kolik z těch podepsaných skutečně slouží v jakékoliv výše vyjmenované složce státu. Formulář nevyžaduje žádné potvrzení, nic. Vůbec to nesplňuje parametry petice,“ napsal. A za očkování bojuje také republikové vedení profesionálních hasičů, které už v prosinci zveřejnilo motivační videa.

Podle primáře sokolovské nemocnice Martina Straky jsou všichni ze složek IZS, kteří petici podepsali, hazardéři a ohrožují provoz svých institucí. „Pomatenci a blbci jsou v každém oboru. Když je to záchranář, který vidí z první linie umírat lidi a podepíše to, úplně nevím, jak bych to okomentoval. Já jsem zastánce povinného očkování,“ uvedl Straka.

Primář ve svém rajonu problém s odmítáním vakcíny nemá. Sokolovskou nemocnici zasáhla loňská jarní covidová vlna v plné síle a i to je podle vedení jeden z důvodů, proč téměř žádný z místních zdravotníků proti očkování neprotestoval. „ My máme kolem 95 procent proočkovanost, u nás jsou hodně zodpovědní,“ vysvětlil ředitel sokolovské nemocnice Andrej Farkaš.

Pod Deklarací členů IZS a armády proti povinnému očkování bylo v úterý téměř 19 tisíc podpisů. Petici Iniciativy 21 podepsalo společně s epidemiologem Jiřím Beranem a kardiochirurgem Janem Pirkem skoro osm tisíc lidí. Zástupci iniciativy pak vyzvali ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), aby se s nimi co nejdříve sešel.

Tagy: