Bledý, oteklý a vyčerpaný. Nové fotografie Putina vyvolávají debaty o jeho zdraví

Nejnovější fotografie ruského prezidenta Vladimira Putina opět vyvolávají otázky týkající se jeho zdravotního stavu. Podle mnohých se na něm podepisuje jeho špatný fyzický i psychický stav.

Bledý, vyčerpaný a oteklý. Tak působil ruský prezident na fotografiích ze setkání s petrohradským starostou Alexanderem Beglovem. Znovu to vyvolalo debaty o jeho zdraví.

Již v minulosti se objevily spekulace, že ruský prezident trpí Parkinsonovu chorobou. Nasvědčovat tomu měla změna jeho chůze nebo třesoucí se ruka, což jsou příznaky této nemoci. Dalšími jsou třeba změny nálad nebo zhoršení úsudku a paměti.

Souvislost Putinovy chůze s Parkinsonovou nemocí ale před několika lety odmítla studie v odborném časopise British Medical Journal (BMJ). Vyplývalo z ní, že by mohla spíše souviset s intenzivním výcvikem u sovětské tajné služby KGB. To by mohlo být příčinou „kroků pistolníka“, jak experti jeho chůzi popsali. „Našli jsme další příklady co nejmenšího houpání ruky určené pro držení zbraně. Také kovbojové ve filmech o Divokém západě mají často pohyb pravé paže omezený na minimum,“ uvedli autoři studie.

Americká organizace Rada pro mezinárodní vztahy (CFR) se domnívá, že za Putinovým chováním může stát takzvaná mozková mlha způsobená dlouhodobými příznaky covidu. Projevuje se únavou, poruchami spánku, podrážděností a může vyústit v psychické problémy. „Během tří měsíců po diagnóze jsme zjistili, že nákaza byla spojen se zhruba dvojnásobným výskytem běžných psychiatrických diagnóz,“ řekl nedávno Paul Harrison z Oxfordské univerzity.

Prodělání covidu ruský prezident nikdy nepotvrdil, ale mnohé tomu nasvědčuje. Před několika měsíci byl dlouho v izolaci, protože se setkal s nakaženým.

Putin prý vykazuje znaky psychopata

Také o nedobrém psychickém stavu ruského prezidenta se mluví už dlouho. Mnozí odborníci se domnívají, že ztrácí kontakt s realitou a nedokáže racionálně vyhodnocovat rizika. Tyto hlasy se znásobily hlavně po napadení Ukrajiny Ruskem, které je podle mnohých expertů nelogické a pro Rusko sebezničující. Podle soudního psychiatra z Cornellovy univerzity Ziva Cohena vykazuje Putin znaky psychopata.

„Není to blázen. Je okouzlující, vypočítavý a manipulativní. S psychopaty nemůžete dosáhnout společného porozumění. Nemůžete s nimi uzavírat dohody. Reagují skutečně jen na větší moc, na věrohodnou hrozbu silou,“ uvedl Cohen v rozhovoru pro Fox News Digital.

Putin se také ocitá pod stále větším tlakem. Na Rusko jsou uvalovány citelné sankce a ruce od Putina dávají pryč i jeho dřívější příznivci. Distancují se od něj také ruští oligarchové. I to může mít vliv na jeho psychický stav.

Tagy:
zdraví Vladimir Putin KGB Ukrajina Rusko Fox News Cornellova univerzita psychopatie Prezident Ruska Rada pro mezinárodní vztahy