Poradce Kremlu při rozhovoru zadržoval slzy: Invaze mě šokovala, trpím depresí

Dřív hájil kroky Moskvy, ruská invaze na Ukrajinu ho však šokovala. Poradce Kremlu pro zahraniční politiku Andrej Kortunov v rozhovoru pro britskou televizi Sky News neskrýval slzy v očích. Uvedl, že kvůli válce trpí depresemi.

Kroky Kremlu už neobhajuje. Kortunov v rozhovoru pro televizi Sky News uvedl, že do poslední chvíle nevěřil, že k invazi dojde. „Byl jsem z toho v šoku. Myslel jsem si, že vojenská operace není proveditelná, nebylo to pravděpodobné. Snažím se teď nějak fungovat, ale jsem v depresi, jako spousta lidí,“ svěřil se reportérovi se slzami v očích Kortunov, který je od roku 2011 generálním ředitelem Ruské rady pro mezinárodní záležitosti.

Kortunov prezidenta Vladimira Putina nechápe. „Nerozumím jeho současné logice, jeho zdůvodněními, kterým své kroky ospravedlňuje. Je pro mě těžké proniknout do jeho myšlení. Co si myslel, když toto rozhodnutí učinil. Možná mu přijde, že tahle cena za to stojí,“ dodal.

Uvedl, že Putin nyní skupinu poradců zúžil na vybrané generály a špiony. Ti, kteří stejně jako Kortunov prosazovali větší integraci s okolním světem, měli být odstaveni. „Máme sklon věřit tomu, že se tu hraje o vývoj situace. Ale je možné, že někteří lidé kolem Putina věří, že se hraje o holé přežití,“ podotkl.

Celá situace je podle bývalého kremelského poradce velmi zahanbující a poškodí Rusko na dlouhá léta. „Musíme konflikt zastavit. Pro začátek musíme zasednout k jednacímu stolu. A to nejen s Ukrajinou, ale také Západem,“ zdůraznil.

Podle reportéra působil Kortunov zničeně. „Jsem v depresi a spolu se mnou určitě i mnozí další z nás. V Kremlu je řada lidí, kteří by měli být v depresi, protože cena za válku bude značná. Měli bychom být v depresi z toho, že se zabíjejí lidé. Na to bychom neměli nikdy zapomenout,“ dodal.

Tagy: