Blíží se největší porážka Rusů? V blízkosti Kyjeva jsou obklíčeni, tvrdí expert

Ukrajinci se nadále úspěšně brání ruským pokusům o dobytí větších měst. V médiích se navíc objevila informace, že ruské jednotky v Buče, Irpini a Hostomelu jsou obklíčeny, a to bez zásob. Pokud se tyto zprávy potvrdí, jednalo by se o největší ukrajinské vítězství od začátku ruské invaze.

„Podle nepotvrzených, ale realisticky vypadajících zpráv se ruské jednotky dostaly do obklíčení v oblasti Buča, Irpiň a Hostomel u Kyjeva, bez zásob. Pokud je to pravda, půjde o dosud největší porážku ruské armády. Ukrajina se může připravit na příliš velký počet zajatců,“ uvedl na Twitteru expert na východní Evropu Sergej Sumlenny.

Pravdou je, že Rusům se v bojích na předměstí Kyjeva dlouhodobě nedaří. Dosud všechny jejich útoky byly odraženy a často se píše i o nedostatku zásob a o problémech s logistikou.

Zatímco před několika dny média zmiňovala přes šest desítek kilometrů dlouhý ruský konvoj těžké techniky, který táhne na Kyjev, v současnosti se spíš šíří záběry rozdrcených tanků a dalších vozů právě z okolí Buči, Irpině a Hostomelu.

K odražení nepřítele v těchto oblastech Ukrajinci často využívají americké raketomety Javelin či turecké drony Bayraktar, ale i celou škálu nejrůznějších zbraní, které do země posílají západní státy. Některé ruské stroje Ukrajinci ani ničit nemusí. Rusové některé tanky často opouštějí zcela netknuté, protože kvůli již zmíněným logistickým problémům nemají palivo ani další zásoby.

Tagy:
válka tank tanky vojáci Twitter Ukrajina zásoby Rusko Kyjev vojenský konvoj porážka těžká technika Východní Evropa Ozbrojené síly Ruské federace Hostomel obklíčení Buča Irpiň Sergej Sumlenny