Další atentát na Zelenského? Ukrajinci prý zadrželi zabijáky nedaleko Slovenska

Volodymyr Zelenskyj, 15. března

Volodymyr Zelenskyj promluvil k italskému parlamentu

Ukrajinská kontrarozvědka podle vlastního prohlášení zastavila možný pokus o atentát na prezidenta Volodymyra Zelenského. Ve městě Užhorod v hraničním trojúhelníku mezi Ukrajinou, Slovenskem a Maďarskem byla zatčena skupina ruských diverzantů v čele s agentem tajné služby, uvedla agentura Unian.

Kromě útoku na Zelenského měli plánovat i sabotáže ve vládní čtvrti a v dalších částech Ukrajiny, uvedl web Bild. Špioni se prý chtěli vydávat za příslušníky územních jednotek Ukrajiny a dostat se tak do Kyjeva. Informace však není možné nezávisle ověřit.

Už v první polovině března Ukrajinci informovali, že Zelenskyj čelil od začátku invaze více než dvanácti pokusům o atentát. Podle zpráv ukrajinských zpravodajců dostala tento úkol přímo od prezidenta Vladimira Putina takzvaná Vagnerova skupina, což je ruská soukromá armáda, která už se zapojila například do občanské války v Sýrii a v Libyi či do konfliktu na Donbasu.

V médiích se často hovořím o tom, že odstraněním prezidenta Zelenského byly pověřeny i speciální jednotky čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. Čečencům se ale zatím během ruské války na Ukrajině příliš nedaří.

Už na konci února se Kadyrovci neúspěšně pokoušeli o výsadek na letišti v Hostomelu. Ukrajincům se však muslimské bojovníky povedlo odrazit, navíc zabili Kadyrovu pravou ruku – generála Magomeda Tušajeva.

Zelenskyj už několikrát uvedl, že je pro ruské jednotky cílem číslo jedna, druhým je prý jeho rodina. Mezi dalšími častými cíli atentátu jsou uváděni ukrajinský premiér Denys Šmyhal či šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak.

Tagy:
válka atentát Slovensko Ukrajina špioni Čečensko Volodymyr Zelenskyj Rusko Ramzan Kadyrov Vagnerova skupina Užhorod Kadyrovci