Schwarzenberga mi bylo líto, i když se mu tleskalo, uznal Svoboda. Ocenil jeho vlastenectví

Cyril Svoboda

Upoutávka na poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem

Karel Schwarzenberg byl člověkem, který spojoval dvě hodnoty: patřil k jednomu z nejstarších rodů a byl vlastenec. Tak na zesnulého knížete vzpomínal ve speciálním vysílání na CNN Prima NEWS bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Zdůraznil, že po roce 1990 nekultivoval pouze českou politickou scénu, ale i samotné státní činitele – nechal jim ušít obleky. Při posledním shledání se Schwarzenbergem mu ho však bylo trochu líto.

Schwarzenberg měl po celé Evropě i díky svému ušlechtilému rodokmenu rozvětvené kontakty. „Podařilo se mu to, co nikomu z nás – navázal diplomatické vztahy s Lichtenštejny, aniž by se jim vrátil jejich majetek. Druhou hodnotou bylo to, že šlo o člověka zajímavého, angažovaného. To cení lidé, kteří vědí, co Schwarzenberg pro naší zahraniční politiku a vůbec samotnou republiku udělal. Byl vlastenec,“ popisoval Svoboda zesnulého knížete.

K seznámení mezi oběma muži došlo po sametové revoluci v roce 1990. „Měl specifický smysl pro humor, který se ne všem líbil. To, že byl z velké aristokratické rodiny, z něj přímo čišelo. Působil na mě jako člověk, který je skutečný Evropan,“ pokračoval. Mimo jeho diplomatickou práci a odkaz v politice Svoboda vzpomněl na to, jak zdejší politiku kultivoval.

ČTĚTE TAKÉ: V Praze se lidé loučí se Schwarzenbergem, sledujte speciál na CNN Prima NEWS

„Když jsem se potkal s Václavem Havlem, vzpomínal, jak jim (politikům) Karel Schwarzenberg po nástupu v roce 1990 nechal ušít obleky. První, co začal dělat, bylo, že kultivoval českou politickou scénu i po formální stránce. To on uměl,“ uvedl. Naposledy se se Schwarzenbergem exministr setkal v září v Polsku na konferenci ekonomického fóra.

Ohled na důstojnost

„Byl vřele uvítán velkým potleskem, ale už mi ho bylo do jisté míry líto. Vidět, jak mu dělalo potíže dostat se na vlastní pódium... Oceňoval jsem ale, že i tohle překonával, že se neuzavřel doma. Dokázal přijmout nemožnost se pořádně hýbat – ne všichni jsou toho schopni. Bylo mi to sympatické. Je to škoda, ale stalo se. To už věk přináší,“ dodal Svoboda.

Hostem vysílání byl i výtvarník David Černý, který se Schwarzenbergem spolupracoval během jeho prezidentské kampaně. „Pro mě Karel ale nebyl spolupracovník, spíše přítel, s nímž jsem se znal mnoho let. Zažili jsme spolu řadu zábavných dobrodružství. S ohledem na jeho důstojnost je ale připomínat nebudu,“ uvedl.

Když by měl knížete charakterizovat, vyvstanou mu na mysli prý tato slova: „Čestnost, pravdomluvnost a to, že se bral jako součástku rodu. Nikdy se nepřeceňoval,“ zdůraznil Černý. Naposledy se Schwarzenbergem viděl letos v létě. „Poté jsme si volali. Do nemocnice jsem se za ním bohužel nedostal, byl jsem nemocný. Volali jsme si asi čtvrt hodiny před tím, než upadnul do bezvědomí, což jsem nevěděl. Ještě jsme se domlouvali, že za ním přijedu příští týden do Vídně. Byl skeptický, já mu ale řekl, že to hlavně musí vydržet. Nakonec se to nepovedlo,“ dodal výtvarník.

Sledujte speciální vysílání CNN Prima NEWS k pohřbu Karla Schwarzenberga, které začíná již dopoledne v sobotu 6. prosince:

Tagy: