Piráti cupují Lipavského: Cynický pokrytče. Vzepřel ses vůli strany, zvolil jsi sobecký zájem

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Buzek o Pirátech a Babišovi

Piráti se vyrovnávají se skutečností, že Jan Lipavský opustil jejich řady, přičemž ve vládě bude nadále sloužit jako ministr zahraničí. Zatímco známé tváře strany dávají opatrně najevo své zklamání ze současné situace, někteří méně viditelní členové si na internetovém fóru neberou servítky. Lipavského viní z toho, že je cynický pokrytec, který se vzepřel vůli strany a zvolil vlastní sobecký zájem. Šéf české diplomacie má však u Pirátů stále i své zastánce.

„Původně jsem chtěl poděkovat za tvé působení ve straně a na ministerstvu zahraničí. Pak jsem si ale přečetl, že jsi nakonec premiérovi demisi nepodal. Vzepřel ses tak vůli strany, která ti dala šanci stát se poslancem a následně i ministrem,“ vzkázal Lipavskému člen Pirátů Michal Gill.

Okomentoval tak turbulentní události, k nimž došlo v úterý na české politické scéně. Lipavský dopoledne ve svém prohlášení na internetovém fóru uvedl, že vzhledem k odchodu Pirátů z vlády i on podá Petru Fialovi demisi. Zároveň ale požádal o ukončení členství v Pirátské straně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smutek i naštvanost. Piráti reagují na konec Lipavského ve straně. „Čauky mňauky, Honzo“

„Respektuji výsledky hlasování o odchodu z vlády, dnes ponesu svoji demisi předsedovi vlády. Zároveň platí, že se neztotožňuji s odchodem Pirátů do opozice a že se v některých ohledech delší dobu se stranou názorově rozcházím. Stejně tak se neztotožňuji s řadou věcí, které zazněly minulý týden na tiskové konferenci ve Sněmovně,“ sdělil šéf diplomacie.

Pirátům mimo jiné poděkoval za příležitosti, které díky nim získal. „Děkuji také za celou řadu osobních přátelství a nezapomenutelných zážitků. Vždy jsem si vážil otevřené vnitrostranické diskuse, do které jsem rád vstupoval, promítal do ní své představy o fungování středové a liberální strany, a to včetně snahy o zásadní reformu vnitřního fungování,“ dodal.

Hned několik členů strany Lipavskému poděkovalo za jeho práci na ministerstvu zahraničí i pro Piráty. Mnozí z nich pak byli překvapeni, když Lipavský kolem druhé hodiny odpoledne vystoupil s Petrem Fialou na společné tiskové konferenci s tím, že nakonec ve vládě zůstává.

Lipavský sice nabídl premiérovi demisi se svým podpisem, jak slíbil. Fiala na něj nicméně naléhal, aby si setrvání ve funkci ministra zahraničí ještě promyslel. Argumentoval především důležitostí kontinuity.

„Vážím si nabídky pokračovat ve vládě jako nestraník a odborník. Bude mi ctí. Dostalo se mi podpory od všech čtyř koaličních předsedů, čehož si velmi cením. Odchod od Pirátů mi uvolnil ruce. Demisi jsem nabídl a nebyla přijata. Pak jsem ji stáhl. Svědomí mám čisté, vůči Pirátské straně jsem udělal to, co jsem udělat měl,“ sdělil Lipavský po schůzce s premiérem.

Zrada, nebo srozumitelný krok?

Někteří Piráti Lipavského krok vnímají jako zradu. „Za mě je dost těžké vidět Fialovu kudlu mezi Ivanovými žebry jako zradu, ale přitom tvé pokračování ve vládě vnímat jinak. Měl jsi na výběr mezi čestnou rezignací a odkopnutím strany s vidinou vlastní budoucnosti ve vysoké politice. Zvolil jsi nečestnou variantu a sobecký zájem. Díky, že alespoň odcházíš a nenutíš nás tě vyhodit,“ zkritizoval Lipavského Michal Gill.

Další člen strany Lukáš Doležal si pomohl tvůrcem TMBK a jeho satirickou fotografií, na níž je Lipavský vyobrazen v obchodě s oblečením, přičemž říká: „Dobrý den, chtěl bych vrátit (pirátský) kostým, nějak mi nesedí. Nemáte něco ve fialové barvě?“

„Za mě dvě poděkování – že jsi na začátku ruské invaze byl ve správnou chvíli na správném místě a za tvůj odchod poté, co ses odhalil jako cynický pokrytec. Ze strany, jejíž program a vnitřní život ti nestál za respektování, pokud nebylo po tvém. Velmi se mi ulevilo,“ nebral si servítky člen strany Ivo Vlasatý. „To mě Lipo tedy dost zklamal,“ doplnil plzeňský Pirát Petr Vileta.

Další členové krokům teď již bývalého spolustraníka rozumí. „Děkuji za skvělou reprezentaci Česka v zahraničí i za to, že jsi se snažil držet Pirátskou stranu na světlé straně. Tvému rozhodnutí naprosto rozumím. Reputace naší země a závazky nejen vůči Ukrajině a Izraeli – našim přátelům v nouzi – jsou bezpochyby důležitější než vnitrostranické půtky. Setrvat tak na místě ministra zahraničí je jediným logickým řešením. Že to akceptují ostatní čtyři strany koalice i prezident, to ostatně dokazuje,“ vzkázal někdejší náměstek primátora ve Frýdku-Místku Leonard Varga.

Lipavský ještě před vypuknutím vládní krize v reakci na pirátský debakl v krajských a senátních volbách uvedl, že se strana musí zbavit komoušů, ultralevičáků a vypnout stranické fórum.

Politický posun zleva více do středu a změnu některých stranických mechanismů požadují i další členové. „Jako Piráta, který slyší na tvou ideu směřování Pirátů jako středové a liberální strany, mě mrzí, že v téhle snaze nás tu bude o jednoho méně. A to o jednoho, který by byl slyšet a ostatní si jeho práce váží,“ povzdechl si zástupce královehradeckých Pirátů Václav Bartoš.

Tagy:
politika Piráti Česká pirátská strana ministr zahraničí Jan Lipavský vláda Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Petr Vileta Ivo Vlasatý Michal Gill Leonard Varga Václav Bartoš