Kdo nahradí Bartoše v ministerském křesle? Horkými kandidáty jsou tři jména z hnutí STAN

Bývalý vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Kdo by mohl být novým ministrem pro místní rozvoj?

Po odchodu Pirátů z vlády visí asi největší otazník nad tím, kdo se stane po Ivanu Bartošovi ministrem pro místní rozvoj. Premiér Petr Fiala (ODS) chce jméno oznámit v pátek, aby už v úterý mohl Bartošova nástupce jmenovat prezident Petr Pavel. Resort, který řeší třeba bydlení, regionální politiku nebo některé národní a evropské dotace, dočasně převzal šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle koaliční dohody by měl ale připadnout hnutí STAN.

Marian Jurečka bude ministerstvo řídit jen pár týdnů. Následně ho ve funkci vystřídá zástupce hnutí STAN. Jedním z horkých kandidátů je Radim Sršeň, který už na resortu působil jako náměstek. Sedm let navíc zastával funkci místopředsedy hnutí STAN. „Jména v éteru létají různá, jedním z nich by mohl být právě i Radim Sršeň, ale jsme demokratické hnutí, rozhodnou naše orgány. Nominace ještě budou členové podávat, takže je to i předčasná otázka,“ vysvětlila poslankyně za STAN Michaela Šebelová.

ČTĚTE TAKÉ: Cynický pokrytče, cupují Piráti Lipavského. Vzepřel ses vůli strany, zvolil jsi sobecký zájem

Ve vládních kuloárech se už ale začíná mluvit o tom, že by Sršňovi mohlo jeho působení na ministerstvu pro místní rozvoj paradoxně uškodit. A to kvůli jeho možnému spojení s nepovedenou digitalizací. Ve hře jsou ale i Petr Kulhánek (za STAN) a Josef Suchánek (STAN). Oba poslední čtyři roky působili jako hejtmani. Konkrétně v Karlovarském a Olomouckém kraji.

„Prosím o pochopení, že se teď nebudu vyjadřovat k žádnému jménu, které koluje ve veřejném prostoru, jak už to z logiky věci vyplývá, bude tam jenom jeden kandidát,“ odmítl situaci komentovat premiér Fiala.

Kandidáti na ministerský post musí obstát před celostátním výborem Starostů, který zasedne ve čtvrtek. Důležitá přitom bude jejich vize. Kromě digitalizace stojí před novým ministrem výzva v podobě dotažení projektu dostupného bydlení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádné „z práce do rakve“, ujistil Jurečka. Lidé mají do penze odcházet nejpozději v 67 letech

Tagy: