Čunek: Jurečka nemá lidovcům co dát. Grolich je stand-upový herec, ale jeho nasazení obdivuji

Už za měsíc budou lidovci na sjezdu v Olomouci rozhodovat o tom, kdo je povede do sněmovních voleb v příštím roce. O pozornost si nejen svými kritickými názory k vládě, ale i výsledkem v senátních volbách říká stranický matador Jiří Čunek (KDU-ČSL). V rozhovoru pro CNN Prima NEWS se ostře pustil do svých kolegů ve vládě, kteří podle něj pomáhají vysekat další díry do potápějícího se křižníku. Současný předseda lidovců Marian Jurečka prý již nemá straně co dát, úspěšného hejtmana Jana Grolicha na jednu stranu oceňuje za jeho nasazení, ale zda dokáže zavelet u lidovců k obratu, si není jistý.

Využijete svého úspěchu ve volbách do Senátu, kam jste byl zvolen už v prvním kole, a budete na sjezdu lidovců, který vás čeká už za měsíc, kandidovat na předsedu strany?
To bych nechal k úvahám na jindy. Situace se vyvinula trochu jinak, než jsem očekával…

Přemýšlíte tedy o tom, že byste do předsednictva strany kandidoval?
Na tuto otázku teď neznám odpověď.

Kudy by se strana podle vás měla v budoucnu ubírat a kdo by ji měl vést – současný předseda Marian Jurečka, Marek Výborný, o kterém se hovoří jako o sjednotiteli stranických proudů, nebo třeba úspěšný hejtman Jan Grolich?
K tomu vám řeknu, že jsem přesvědčen, že Marian Jurečka, ať je tím vinen nebo ne, nemá straně co dát. Měl využít toho, co se stalo na jaře, a odstoupit. Neudělal to a je vidět, že situace se jen prohlubuje. Politika totiž bohužel není jen o věcech počitatelných, co vše uděláte, ale také o uměleckém dojmu. A když se podíváte na současné volby, tak je v zásadě úplně jedno, kdo tam kandidoval, prostě přišla ANO tsunami, která se řítí mořem, a hledejte v tom nějaký rozum. Tsunami spustila vláda a poté na těch osobách, které stojí v čele stran, vůbec nezáleží.

Co tedy s tím?
Nelze nic jiného, než začít dělat dobře politiku a vyvarovat se chyb, kterých se vláda dopouští. Potom se tomu dá bránit.

Považuji Grolichův výkon za mimořádný, jeho nasazení za ohromné a musím říct, že to obdivuji.

Chtějí podle vás voliči vůbec slyšet nějakou konstruktivní argumentační politiku, kterou se současné vládní strany snaží nabízet?
To už je o politickém umu. Už je nejvyšší čas, aby začali vládní politici jiným způsobem komunikovat. Hlavně měli ale dělat jiné kroky – třeba ne zrušení superhrubé mzdy atd.

PROJDĚTE SI: Jak volili vaši sousedé? Unikátní mapa ukazuje výsledky v obcích po celém Česku

Na tom, že zrušení superhrubé mzdy byla chyba, se shodnou ekonomové, sociologové i odborníci z NERVu…
Ale tak jak je možné, že to těm politikům nedojde. To není žádná astrofyzika.

Buďme fér. Zrušení superhrubé mzdy nejde za touto vládou, ale tou předchozí. Navrhlo to hnutí ANO a z opozice to tehdy podpořila ODS, která to měla v programu, a SPD.
Ale to, že to ODS měla v programu, znamená, že to musím udělat? Místo toho vymysleli, že zvýší daň z nemovitosti a pak ta sousedka, babička, důchodkyně, která žádnou superhrubou mzdu neměla, zaplatí víc na dani z nemovitosti. Ona nedostala nic a jen zaplatila. To těm lidem ve vládě nedojde? To jsou normální věci.

Pomohli jsme vysekat do křižníku díru, ten se potápí a vy se mně ptáte, jak tu díru zalepit. Tak jsme ji neměli sekat.

Takže máte pocit, že výsledky krajských voleb jsou odrazem vládní politiky a toho, že nedělá politiku pro běžné občany.
Ano, jednoznačně. Na té superhrubé mzdě není co vysvětlovat.

Co byste vy jako lidovci měli pro lidi teď udělat, abyste za rok byli volitelní a čitelní?
My jsme pomohli vysekat do křižníku díru, ten se potápí a vy se mně ptáte, jak tu díru zalepit. Tak jsme ji neměli sekat.

Máte šanci na změnu a můžete zvolit nové předsednictvo, které nastartuje novou cestu.
To jo, ale díra je vysekaná. Křižník se naklonil, potápí se… Neměli jsme tam s nimi být a sekat tu díru. Nebo jsme tam měli být a říct, že nebudeme sekat díry a budeme se soustředit na něco jiného a pak by to mělo smysl. Touha vládnout musí mít brzdu. Ale i teď se dá pořád něco dělat, ale o tom, co by se mělo dělat, budeme mluvit na sjezdu.

Můžeme očekávat něco takového, jako v roce 2017, kdy na předsedu kandidoval pouze Pavel Bělobrádek, a vy jste zvedl kandidaturu na poslední chvíli na sjezdu jen proto, abyste měl možnost hodnotit stav ve straně a získal jste pozornost?
Říkají o mně, že jsem svým způsobem nepředvídatelný, protože jsem v zásadě hodně konstruován nezávisle. Za to nemůžu, tak jsem se narodil. Tím pádem vzkazuji, že je možné mnoho věcí, které dělám proto, abych na ty díry, které byly, upozornil, což považuji za svůj úkol.

Měl by ve vedení strany být Jan Grolich, poté co zaznamenal výborný výsledek na Jižní Moravě?
To nevím. To není jen tak. Jedna věc je úspěch, druhá směřování strany. Považuji jeho výkon za mimořádný, jeho nasazení za ohromné a musím říct, že to obdivuji. Druhá věc je, jestli stand-upový herec, který s těmi davy a lidmi umí pracovat, bude umět obrátit špatnou filozofii strany, kterou jsme se vydali. To není jen o získání voličů, ale o určení si směru, kterým chceme jít, a je otázkou, zda ho on umí vytyčit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Éra Petra Fialy končí. Kdyby byl Bartoš chlap, tak složí funkci, míní komentátoři

Tagy: