Boj o Wisconsin. O výsledku prezidentských voleb v USA mohou rozhodnout farmáři

Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden.

Darja Stomatová z Wisconsinu o prezidentských volbách v USA

Americký Wisconsin je jedním ze států, který může být v nadcházejících prezidentských volbách velmi důležitý. Není náhodou, že oba kandidáti, republikán Donald Trump a demokrat Joe Biden, tam strávili poslední sobotu před úterními volbami. Podle reportérky CNN Prima NEWS Darji Stomatové se předpokládá vyrovnaný boj kandidátů.

„Podle průzkumů by ve státě mohl zvítězit Joe Biden, ale situace není tak jednoznačná,“ popisuje reportérka Darja Stomatová situaci ve Wisconsinu. Na konkrétní názory se ptala  občanů. „Ekonomika byla velmi dobrá. Obával jsem se, když byl Donald Trump zvolen poprvé. Vypadá to ale, že dělá dobrou práci. Asi mu tentokrát svůj hlas dám,“ říká farmář Mike z města Milton.

Podobně se na to dívá farmářka Lucille, k Donaldu Trumpovi má ale výhrady. „Oba mají své mouchy. Nejvíc mi ale vadí to tweetování a všechny ty věci na sociálních sítích. Je tak hrubý. Asi víte, o kom mluvím. Prostě není slušný. Jak můžete mít neslušného prezidenta?“ říká farmářka a dodává, že současný prezident Trump si ale přízeň u mnohých wisconsinských zemědělců získal.

Vesnické volební napětí

Prý ale existují problémy, které vláda neřeší. Třeba ten, že kvůli neochotě mladých Američanů převzít po rodičích farmy končí pozemky v rukou Kanaďanů, Němců nebo Číňanů. „Prostě je to příliš velké papírování, takže to vzdáte. Jednoduše to zabere více času. Nevyplatí se to,“ popisuje Lucille.

Popularitu obou kandidátů lze podle reportérky odhadnout podle množství plakátů. Těch s Donaldem Trumpem podle místních tolik není. „O Wisconsinu se říká, že spíše tíhne k demokratům. I na vesnici, kde se každý s každým zná, volební boj vyvolává mírné napětí,“ zjistila v USA Stomatová.

Ve Wisconsinu tak rozhodnuto ještě není, protože zatímco jedni si poslední čtyři roky pochvalují, podle jiných Donald Trump neudělal zdaleka všechno, co mohl. Celý průběh voleb sledujte ve speciálním vysílání k americkým volbám. Živě v noci z úterý na středu na CNN Prima NEWS a webu CNNPrima.cz.

Tagy: