Rusové dobyli Černobyl. Expert varuje před únikem radioaktivity, může zamořit Evropu

Černobyl

Následky ruského útoku očima reportérky CNN Prima NEWS

Ruští vojáci obsadili odstavenou jadernou elektrárnu, uvedl podle agentury Interfax-Ukrajina poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Černobyl, kde se na jaře 1986 odehrála bezprecedentní jaderná katastrofa, leží u hranic s Běloruskem, asi 100 kilometrů od Kyjeva.

O vstupu ruských vojsk z Běloruska do černobylské zóny dříve informoval podle Interfax-Ukrajina poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Varoval, že pokud v černobylské oblasti dojde k silnějšímu výbuchu, mohl by z nechvalně proslulé elektrárny uvolnit radiaci. Ta by mohla ve formě radioaktivního mraku pak postupovat dál do Evropy.

Černobylská jaderná elektrárna obsazená ruskými vojsky představuje jedno z nejvážnějších ohrožení Evropy, varoval i Podoljak. „Pokud budou skladištní pracoviště v oblasti zničeny, radioaktivní mrak by mohl pokrýt Ukrajinu, Bělorusko, ale i Evropskou unii,“ uvedl Heraščenko ještě před tím, než Rusové elektrárnu obsadili.

Česká jaderná fyzička Dana Drábová ale uklidňuje, že odstavená elektrárna už velké riziko nepředstavuje. „Nenechme se vykejvat. Teď jsou podstatnější problémy než Černobyl. Ten nás věru neohrozí,“ napsala na Twitteru.

„Po tvrdém boji jsme ztratili černobylský prostor. Stav objektů bývalé jaderné elektrárny, sarkofágu (zakrývajícím havarovaný jaderný blok) a úložiště jaderných odpadů není znám. Po naprosto nesmyslném útoku Rusů nelze říci, že černobylská elektrárna je v bezpečí. Je to vážné ohrožení Evropy,“ řekl poradce Podoljak.

„Při známých zvycích Rusů už určitě chystají provokace. Anebo využijí toho, že objekty byly během útoku poškozeny, aby z toho obvinili Ukrajinu, nebo sami poškodí tyto bezesporu nebezpečné objekty,“ dodal.

Samotný Černobyl, kde v roce 1986 došlo k jaderné havárii, leží u hranic s Běloruskem a nachází se jen 130 kilometrů od Kyjeva.

Tagy: