Bolestná zpráva pro fanoušky Bruce Willise. Herec trpí demencí, rodina přesto cítí úlevu

Oblíbený americký herec Bruce Willis trpí nemocí zvanou frontotemporální demence, zkráceně FTD. Aktuální informace o zdravotním stavu hollywoodské hvězdy zveřejnila ve čtvrtek v prohlášení Willisova rodina. Její členové doplnili, že ačkoliv je zpráva bolestná, cítí i úlevu. Konkrétně z toho, že konečně znají jasnou diagnózu.

„V současné době neexistuje žádná léčba této nemoci, což je skutečnost, která se, jak doufáme, může v příštích letech změnit. Doufáme, že s tím, jak Bruceův stav postupuje, se veškerá pozornost médií může zaměřit na osvětlení této nemoci, která potřebuje mnohem větší povědomí a výzkum,“ uvádí se v prohlášení, cituje web CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mozek jako bláto a nekonečný třes. Olga trpí dlouhým covidem, na pomoc prý nemá nárok

Podle Mayo Clinic je frontotemporální demence „souhrnný termín pro skupinu mozkových poruch, které postihují především čelní a spánkové laloky mozku. Tyto oblasti mozku jsou obecně spojeny s osobností, chováním a jazykem.“

Willisova rodina – včetně manželky Emmy Heming Willisové, bývalé manželky herečky Demi Mooreové a dcer – poprvé zveřejnila jeho diagnózu již v roce 2022. Tehdy uvedli, že Willis trpí afázií: zdravotním stavem, který ovlivňuje jeho kognitivní schopnosti. Zároveň zveřejnili zprávu, že si Willis dává od herectví pauzu.

„Bruce vždy věřil, že svůj hlas ve světě využije k tomu, aby pomohl ostatním a aby veřejně i soukromě zvyšoval povědomí o důležitých otázkách,“ pokračují v posledním prohlášení jeho nejbližší. „V hloubi duše víme, že – kdyby dnes mohl – reagoval by tím, že by přinesl celosvětovou pozornost k takto vysilující nemoci, s níž se potýkají další lidé,“ dodali.

Tagy: