Bombardování Kyjeva začalo. Na město dopadly ruské rakety, mezi oběťmi invaze jsou i děti

Bombardování ukrajinské metropole Kyjeva začalo. V pátek nad ránem městem otřásly dva silné výbuchy. Následně měla ukrajinská protivzdušná obrana sestřelit „letící objekt“, nejspíše letadlo, které dopadlo na dům a zapálilo ho. Kyjev poté vyhlásil letecký poplach. Úřady vyzývají obyvatele, aby šli do krytů. Ukrajinský generální štáb varoval, že metropole je patrně hlavním cílem ruské invaze. K městu se podle médií probíjí ruské tanky, kterým zbývá asi 10 kilometrů.

Ukrajinskou metropolí v pátek nad ránem otřásly dva silné výbuchy, podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka se jednalo o ruské střely s plochou dráhou letu či balistické rakety. Ukrajinské úřady tvrdí, že střely zasáhly mimo jiné i bytové domy, zraněno bylo asi dvacet lidí.

„Dnešek bude nejtěžší den,“ poznamenal Heraščenko s tím, že plánem nepřítele je proniknout s kolonami tanků ke Kyjevu přes okolí měst Černihiv a Ivankiv, tedy po obou stranách řeky Dněpru na sever od metropole. „Ruské tanky krásně hoří, když je zasáhnou naše protitankové střely,“ dodal Heraščenko.

Ukrajinské úřady rovněž informovaly o tom, že protivzdušná obrana sestřelila nad Kyjevem „letící objekt“, který dopadl na dům a zapálil ho. Podle ukrajinských médií bylo zraněno 20 lidí. Není jasné, zda šlo o letadlo, bezpilotní letoun, či raketu. CNN píše, že nad městem byla rovněž sestřelena ukrajinská stíhačka Su-27.

Zelenskyj: Jsem hlavním cílem

Ukrajinské ministerstvo obrany rovněž informovalo, že ukrajinské letectvo odpálilo most přes řeku Teteriv asi 50 kilometrů severně od Kyjeva, aby zpomalilo postup ruských vojsk, která míří na Kyjev od Běloruské hranice.

Prezidenta Volodymyr Zelenskyj již dříve řekl, že sebe a svou rodinu považuje za hlavní cíle ruské invaze, ale že nadále zůstává v Kyjevě. Do metropole podle něj vstoupily sabotážní jednotky ruské armády. Vyzval v této souvislosti obyvatele hlavního města, aby dodržovali zákaz nočního vycházení.

Tagy:
Ukrajina Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Černihiv Dněpr