Zůstali jsme na to sami. Ptal jsem se 27 států, ale všichni se bojí, řekl Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina zůstala sama v boji proti ruské armádě, uvedl prezident státu Volodymyr Zelenskyj. Řekl také, že nehodlá svoji zemi opustit, ačkoliv jej a jeho rodinu považuje Rusko za prvořadý cíl. Podle něj do metropole Kyjeva vstoupili ruští diverzanti.

„Zůstali jsme sami na obranu našeho státu. Kdo je připraven s námi bojovat? Nikoho nevidím. Kdo je připraven poskytnout Ukrajině záruku členství v NATO? Všichni se bojí. Zeptal jsem se 27 evropských vůdců, zda bychom měli být v NATO. Všichni se bojí. Ale my se nebojíme,“ citoval server RBK Ukrajina ze Zelenského nejnovějšího videoprojevu.

„My se ničeho nebojíme, nebojíme se Ruska,“ dodal ukrajinský prezident s tím, že je ochoten jednat i o neutrálním statusu Ukrajiny. Současně však vyjádřil pochyby, že by se Ukrajině v takovém případě dostalo bezpečnostních záruk.

Zelenskyj rovněž uvedl, že spolu s dalšími činiteli nezbytnými pro fungování státu zůstává v kyjevské vládní čtvrti a že na Ukrajině je stále i jeho rodina. „Podle informací, které máme, mě nepřítel označil za cíl číslo jedna. Moji rodinu jako cíl číslo dvě. Chtějí politicky zničit zemi tím, že zničí hlavu státu,“ prohlásil.

Desítky civilních obětí

Ukrajinský prezident zároveň v projevu krátce před půlnocí uvedl, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišlo o život 137 ukrajinských občanů, vojáků i civilistů. Dalších 316 Ukrajinců bylo zraněno. „Dnes jsme bohužel přišli o 137 našich hrdinů, našich občanů,“ sdělil. Mezi oběťmi je podle něj i deset důstojníků.

Zelenskyj kvůli ruské invazi na Ukrajinu ve čtvrtek večer nařídil všeobecnou mobilizaci. Ukrajinska pravda napsala, že po dobu válečného stavu, který nyní v zemi platí, nesmějí Ukrajinu opustit muži ve věku od 18 do 60 let.

Do Kyjeva podle něj vstoupily sabotážní jednotky ruské armády, k nimž ale neposkytl bližší informace. Vyzval v této souvislosti obyvatele hlavního města, aby dodržovali zákaz nočního vycházení.

Ukrajinskou metropolí Kyjevem v pátek nad ránem otřásly dva silné výbuchy. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka se jednalo o ruské střely s plochou dráhou letu či balistické rakety, informovala agentura Unian. Následně Heraščenko uvedl, že ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila „letící objekt“, který dopadl na dům a zapálil ho.

Dění sledujeme on-line:

Tagy: