Čím ohrožovala Rusko, byli tam snad malí banderovci? Zelenskyj nechápe útok na porodnici

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve videozprávě zveřejněné ve středu pozdě večer na sociální síti Telegram ptal, proč je porodnice „hrozbou“ pro Rusko. Narážel tím na bombardování v Mariopolu. Ukrajinská hlava státu navíc uvedla, že se jedná o důkaz „probíhající genocidy Ukrajinců“.

Hlava státu videozprávou reagovala na bombardování přístavního města Mariupol. „Dětská nemocnice? Porodnice? Proč byly hrozbou pro Ruskou federaci? Co to je za zemi, která se bojí nemocnic a porodnic a ničí je? Byli tam malí banderovci? Nebo se těhotné ženy chystaly zaútočit na Rostov? Zacházel někdo v porodnici špatně s rusky mluvícími? Co to bylo? Byla to denacifikace nemocnice?“ nechápe Zelenskyj.

„Zničená města. Co udělali s Volnovachou, Charkovem, Izjumem, Ochtyrkou, Černigovem, Borodyankou, Hostomelem, Žitomirem a řadou dalších ukrajinských měst, které nikdy nepředstavovaly hrozbu pro Ruskou federaci... Zničené nemocnice, zničené školy, kostely, obyčejné budovy. A všichni ti mrtví lidé. Mrtvé děti. Úder na porodnici je posledním důkazem toho, že probíhá genocida Ukrajinců,“ má jasno Zelenskyj.

Odsouzení válečného zločinu

Prezident vyzval Evropany, aby „ruský válečný zločin“ odsoudili. „Evropané, Ukrajinci, občané Mariupolu. Dnes musíme být jednotní v odsouzení tohoto ruského válečného zločinu, v němž se odráží všechno zlo, které ruští okupanti přinesli do naší země,“ apeloval.

„Evropané, nebudete moci říci, že jste neviděli, co se dělo Ukrajincům, co se dělo v Mariupolu. Viděli jste to a víte, co se děje, takže musíte zpřísnit sankce proti Rusku tak, aby mu nedaly žádnou další šanci pokračovat v této genocidě,“ dodal ukrajinský prezident.

Ukrajinská hlava státu uvedla, že při útoku bylo zraněno nejméně 17 lidí a úřady pokračují v prohledávání trosek a hledání obětí. Rusko tvrdí, že Ukrajina v nemocnici zřizovala bojové pozice, což se CNN nepodařilo ověřit.

Tagy: