Bouře Eunice zasáhla Evropu plnou silou, v Irsku a Nizozemsku zabíjela. Žene se na Česko

Boure Eunice radi v Britanii

Vichřice zabíjela

Sotva v Evropě dozněla bouře Dudley, která napáchala i v Česku citelné škody, přiřítil se na kontinent další živel –⁠ bouře Eunice. Jako první přišla na řadu Velká Británie, na jihu země platila nejvyšší červená výstraha před řáděním počasí. Bouře dosáhla rychlosti až bezmála 200 kilometrů v hodině. V Irsku, Belgii a Nizozemsku živel zabíjel.

Přesně podle čtvrteční předpovědi vtrhla bouře Eunice v pátek dopoledne nejprve na území Velké Británie. Živel tam podle londýnských médií způsobila naprostý chaos.

Bouře přivlekla vítr o rychlosti až 196 kilometrů v hodině. V Irsku jeden muž zemřel při odklízení jejích následků, zavalil ho strom. V Anglii zemřeli nejméně dva lidé v automobilech. V Londýně poryv větru roztrhl střechu obří O2 areny a nedaleko metropole letící trosky střechy vážně zranily ženu. Tři cestující z jednoho auta skončili v nemocnici poté, co na vůz spadl strom. Ve Walesu vichřice strhla střechu domu, která posléze zablokovala přilehlou silnici.

Dopravní chaos ale nepanoval jen na silnicích. Paralyzovaná byla i letecká a lodní doprava. Na letišti Gatwick na jihu Anglie málem došlo k obrovské tragédii, když se pilot snažil přistát na ranveji, ale kvůli silnému větru se mu to dvakrát nepodařilo. Přistání se nakonec muselo odložit. Informoval o tom britský web Express. Piloti měli potíže s přistáváním také na letišti Heathrow.

Kvůli vysokým vlnám a bouřícímu moři nevyplulo ani několik trajektových spojů mezi Doverem a francouzským Calais.

Zůstaňte doma, radí vláda

Na jihu Anglie platila nejvyšší výstraha před řáděním živlu. Britské úřady dokonce obyvatele žádaly, aby se přestali v bouři fotografovat a nehlásili pády stromů, při nichž nebyl nikdo zraněn. Nyní se bouře pohybuje směrem k východu, výstraha je mírnější, ale přetrvává, informovala BBC.

Britská vláda už svolává krizový mítink, kde chce řešit, jak se efektivně vypořádat s následky bouře. Ta přitom nezasáhla jen Anglii a Wales, ale také Skotsko. Na severu Británie se potýkají zejména s těžkou sněhovou vánicí. Po celé Británii jsou pak bez proudu desetitisíce lidí.

Bouře se žene na Německo

Živel řádil i v Nizozemsku, kde zásah padajícími stromy nepřežili tři lidé. Další člověk zemřel v Belgii. V noci na sobotu očekává hlavní úder orkánu sever Německa. Němečtí meteorologové pro páteční odpoledne vydali varování před větrem na pobřeží Severního moře o rychlosti až 160 kilometrů v hodině. Kolem půlnoci by měl orkán podle německé meteorologické služby (DWD) dorazit k německému pobřeží Severního moře a s bouří se má Německo potýkat nejméně do pondělí.

Větrné bouře se ve čtvrtek nevyhnuly ani střední Evropě včetně České republiky. I přes postupné odstraňování poruch tu v pátek dál byly bez proudu tisícovky odběratelů. Nejezdily vlaky mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem. Poškozeno bylo mnoho střech či automobilů od popadaných větví a stromů.

Tagy: