BRAIN CONNECT Prague: Praha na cestě k evropské inovační špičce

V rámci Týdne inovací byl oficiálně představen projekt BRAIN CONNECT Prague, který aspiruje na to, proměnit Prahu v jedno z hlavních evropských center technologických inovací. Tento ambiciózní projekt, za nímž stojí Skupina TTC spolu s klíčovými partnery z akademického a komerčního sektoru, má zásadní význam nejen pro město samotné, ale i pro širší evropský kontext technologického rozvoje.

Praha jako evropský lídr inovací do roku 2035

Cílem projektu BRAIN CONNECT Prague je do roku 2035 vybudovat v Praze ekosystém, který bude spojovat více než 300 subjektů z Česka i zahraničí, které budou společně pracovat na řešení klíčových ekonomických a společenských výzev spojených s transformací energetiky, průmyslu a dopravy.

„Naší ambicí je vytvořit špičkový inovační ekosystém zaměřený na novou energetiku, datovou analytiku a průmyslové startupy. Chceme vytvořit široké partnerství mezi inovačními firmami, univerzitami a dalšími organizacemi, které společně posunou Prahu mezi hlavní inovační centra Evropy,“ uvedl Luboš Müller ze Skupiny TTC, která je iniciátorem tohoto projektu.

„Usilujeme o to, aby se Praha stala jedním z předních evropských inovačních center. K tomu je nezbytné propojení firem, univerzit a dalších inovačních institucí, které budou pracovat na reálných projektech s globálním dopadem. Proto již nyní zveme ke spolupráci nejen další komerční subjekty, ale i inovační centra a univerzity,“ dodává Pavel Csank, spoluzakladatel BRAIN CONNECT Prague a bývalý šéf Moravskoslezského inovačního centra Ostrava (MSIC).

Technologický park Malešice: Centrum pražských inovací

Technologickým srdcem tohoto ekosystému se stane Technologický park Malešice. Průmyslová oblast Malešic se díky společné snaze městské části Prahy 10, Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy a místních technologických firem začíná postupně měnit v moderní centrum pro inovace a udržitelný život. Tato oblast Malešic tak získá na významu nejenom pro městkou část, ale i pro celé hlavní město.

OXYMA: První krok k budoucnosti

Vlajkovou lodí projektu bude OXYMA, technologické centrum, které vznikne rekonstrukcí areálu bývalých grafických závodů Svoboda v Sazečské ulici v Praze 10. OXYMA nabídne multifunkční prostory určené nejen pro výrobu, výzkum, ale také pro podnikání a bydlení. Tento moderní prostor bude prvním krokem k vytvoření jedinečného inovačního ekosytému, který propojí technologické firmy, startupy a vědecké institute v jednom prostoru.

„OXYMA propojí moderní technologie s tradičním designem a nabídne unikátní prostor firmám, které se chtějí podílet na inovacích s pozitivním dopadem na společnost i životní prostředí,“ doplňuje Luboš Müller z TTC. První fáze výstavby OXYMY by měla být dokončena v létě 2025, přičemž celé centrum by mělo být otevřeno na konci roku 2027.

Směřování k evropské technologické špičce

Projekt BRAIN CONNECT Prague je odpovědí na rostoucí potřebu Evropy posílit své postavení v oblasti technologických inovací. Spolupráce firem soukromého sektoru, stejně jako zapojení akademických institucí, dává projektu silnou podporu, která může Prahu vynést mezi nejvýznamnější evropská inovační centra.

Tagy: