Brankář Lince Schlager o Slavii: Nebojíme se. Vím, jak hraje Schranz nebo Sor

Víme, proti komu nastoupíme, uvědomujeme si sílu Slavie, ale nebojíme se a chceme v Praze udělat co nejlepší výsledek před odvetou doma. S respektem, ale i odhodláním mluví kapitán rakouského fotbalového klubu LASK Linec Alexander Schlager před čtvrtečním prvním utkáním osmifinále Evropské konferenční ligy proti Slavii Praha.

Odmítá srovnávání hodnoty kádru obou soupeřů, jsou to pro něj jen čísla na papíře. Alexander Schlager dobře ví, že rozhodovat se bude ve čtvrtek od 18:45 hodin v Praze a pak o týden později v Sankt Pöltenu. Právě tam musejí Rakušané odehrát odvetný duel, protože jejich nový stadion v Linci se teprve staví.

Alexander Schlager (26 let)

Brankář rakouského fotbalového klubu LASK Linec, který se v osmifinále Evropské konferenční ligy 2021-2022 střetnu se Slavií Praha.
Narodil se v Salcburku, kde prošel všemi tamními kluby a jejich akademiemi. Stále tam také bydlí a denně dojíždí více než hodinu do Lince. A po tréninku zpět.
Po mezizastávce ve druhé lize působí od roku 2017 v LASKu, odkud se dostal také do reprezentace, za kterou odehrál šest utkání.

„Vůbec, dokonce naopak,“ odpovídá Schlager v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS na otázku, zda to nebude i pro samotný LASK nevýhoda. „Ano, odehráli jsme základní skupinu v Klagenfurtu, ale z hlediska cestování to nebylo dobré, protože jsme museli výrazně více cestovat. Sankt Pölten je blíž a určitě nás přijede podpořit mnoho fanoušků. Jako tým jsme nadšení, že se bude hrát v Sankt Pöltenu a ne v Klagenfurtu,“ dodal k „azylu“ svého týmu. Sám denně dojíždí do Lince ze 140 kilometrů vzdáleného Salcburku, kde se narodil a kde stále bydlí.

Nejnebezpečnější hráče Slavie už má prý nastudované.

Bude čtvrteční zápas proti Slavii pro LASK šlágr?
(smích) To tedy bude. Velmi se těšíme a věříme, že to bude báječný zápas. Jsme na něj správně motivovaní a také připravení. Navíc očekáváme i skvělou atmosféru. Nejen od fanoušků Slavie, ale přijede i skoro tisíc našich.

Jde pro LASK o nejpříjemnějšího možného soupeře pro osmifinále? Nebo jste chtěli při losu jiný klub? Ve hře byl PSV Eindhoven, PAOK Soluň, Olympique Marseille, Leicester City, Partizan Bělehrad nebo Bodö/Glimt.
Nevím, jestli nejpříjemnější. Každý z týmů v osmifinále Konferenční ligy je v něm zaslouženě, každý má svou kvalitu a je velmi nebezpečný. Mluvit o těžkém, nebo i lehkém losu by nebylo správné. Všichni jsme si ten postup zasloužili a všichni jsme také ukázali, jak jsme dobří.

Pokusíme se ukázat, že umíme být skutečně nepříjemným soupeřem, že jsme mužstvem, které se nikdy nevzdává, vždy jede naplno, které hodně běhá a samozřejmě umí hrát fotbal.

Vladimír Šmicer, bývalý hráč Slavie, vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem, řekl, že pro Slavii je LASK nejsnazší tým, jakého mohla dostat...
(smích) To jsou vážná slova. No, my se mu ve čtvrtek pokusíme ukázat, že umíme být skutečně nepříjemným soupeřem, že jsme mužstvem, které se nikdy nevzdává, vždy jede naplno, které hodně běhá a samozřejmě umí hrát fotbal. A pokud se nám to vše podaří, a uděláme proto vše, pak bude zajímavé sledovat, jak to všechno dopadne.

Jaký zvuk má vlastně český fotbal v Rakousku?
Kluby jako Viktoria Plzeň, Slavia Praha, Sparta znají všude, tedy i v Rakousku. Vím, že Plzeň hrávala opakovaně v Lize mistrů, Slavia tam před třemi roky předvedla neuvěřitelný příběh ve skupině s Barcelonou, Dortmundem a Interem Milán. Český fotbal má tradici a není tak vzdálený a odlišný od rakouského. Myslím, že se pohybujeme na podobné úrovni, proto si myslím, že můžeme s optimismem vyrazit a hrát v Praze.

A co napadne rakouského fotbalistu, když mu los určí Slavii Praha? Štěstí? Nebo nepříjemnost?
Když jsme sledovali losování, hned jsme věděli, že jsme dostali velmi dobrý tým. Je nám blíž o to víc, že v něm od léta hraje náš bývalý spoluhráč Mads Emil Madsen. A mě nenapadlo ani jedno. Těžko si vybírat a porovnávat. Už jsme ukázali, že umíme porazit i takové dobré týmy. Jsme velmi sebevědomí a chceme to potvrdit také ve čtvrtek. Příjemné je, že nemusíme daleko cestovat, že s námi bude moci přijet hodně fanoušků, kteří i v Praze připraví pořádný kotel. A ještě větší potom v odvetě.

Co vlastně víte vy osobně o Slavii? Sledoval jste po losu její výsledky? Našel jste si nějaké informace na internetu?
V úterý jsem se podíval na sestřih nedělního derby Slavia–Sparta. Sám jsem se zajímal, jaké mužstvo Slavia vlastně má, jak se změnilo, jací hráči tam nyní působí. Samozřejmě nás čeká také příprava od trenéra. Vím, kdo jsou klíčoví hráči Slavie, jakou výkonnost momentálně má Ivan Schranz nebo Yira Sor. Celkově má Slavia v kádru velmi dobré hráče, kteří jsou agresivní v napadání. Právě tím je nám Slavia dost podobná, protože i my se snažíme hned napadat, hrát rychle dopředu a co nejrychleji se tlačit k brance. Tím, že na sebe narazí tak podobné celky, lze očekávat napínavé utkání.

O Slavii máte dost přehled, takže na koho si musíte dát jako brankář největší pozor?
Ne, ne, takto to neberu. Nezaměřuji se na jednotlivé hráče. My musíme hrát jako mužstvo a snažit se vývoj zápasu určovat. Co můžeme jako mužstvo udělat proto, abychom Slavii ztížili život na hřišti, aby nedala gól. A naopak, jak se my jako tým můžeme dostávat do šancí, abychom vstřelili branku. A co se týká mě osobně. Jsem v brance proto, abych zabránil soupeři skórovat. A o to se budu snažit i ve čtvrtek. K tomu se vážou i taktické věci, jako hlídání prostoru, upozorňovaní vlastních hráčů na nebezpečí.

Víme, s kým máme tu čest, jak dobrá Slavia je a čeho v posledních letech dosáhla. Už jsme dokázali, že umíme porazit týmy, jejichž hráčská hodnota je výrazně vyšší než naše.

Sondoval jste u vašeho nového spoluhráče Filipa Twardzika nějaké informace o Slavii?
Samozřejmě. Jakmile bylo jasné, s kým budeme hrát v osmifinále, hned jsem se ho na Slavii vyptával. Díky jeho zkušenostem jsem se dost dověděl.

Jak vlastně zapadl do kádru LASK?
Rychle, protože to bylo nutné. Hráli jsme dost zápasů, takže všechno musí fungovat. Výhoda je, že u něj nebyla jazyková bariéra, čímž bylo vše jednodušší. I pro něj bude zápase proti Slavii určitým způsobem speciální, protože se odehraje v jeho rodné zemi. Navíc to pro něj bude skvělá příležitost se ukázat, takže jsem zvědavý, jak se jí chopí.

Hraje nějakou roli, že kádr Slavie má třikrát vyšší hodnotu než ten LASK?
Ne, ne, nehraje. Víme, s kým máme tu čest, jak dobrá Slavia je a čeho v posledních letech dosáhla. Už jsme dokázali, že umíme porazit týmy, jejichž hráčská hodnota je výrazně vyšší než naše. A naším cílem je to zopakovat. Vše ostatní je vedlejší.

S jakým výsledkem z Prahy byste byl spokojený pro odvetu? Zvlášť, když už neplatí pravidlo o gólu vstřeleném na hřišti soupeře?
Na to je těžké odpovědět. Obecně jdeme do každého zápasu s tím, abychom ho vyhráli. Tak to bude i ve čtvrtek. Pokud by se nám to podařilo, bylo by to super. Super by byla i remíza. Hraje se na dva zápasy a v nich je možné všechno. Vydáme ze sebe to nejlepší a uvidíme, na co to bude stačit.

Jak nevýhodné bude pro hráče LASK hrát odvetu v Sankt Pöltenu, když základní skupinu Konferenční ligy jste absolvovali v Klagenfurtu?
Vůbec, dokonce naopak. Ano, odehráli jsme základní skupinu v Klagenfurtu, ale z hlediska cestování to nebylo dobré, protože jsme museli výrazně více cestovat. Sankt Pölten je výrazně blíž a určitě nás přijede podpořit mnoho fanoušků. Jako tým jsme nadšení, že se bude hrát v Sankt Pöltenu a ne v Klagenfurtu.

LASK bude hrát po nedělní porážce 0:1 ve Wolfsbergu jen skupinu o udržení v rakouské lize. Jak rychle dokážete přepnout do „evropského módu“?
Ihned, v tom nebude problém. Máme v kádru dost mezinárodně zkušených hráčů a jako tým víme, co nás čeká. Takže věřím, že to „přepnutí“ předvedeme také ve čtvrtek. Samozřejmě jsme zklamaní, že to v lize nedopadlo tak, jak jsme si představovali. A tak právě proto, takové zápasy přinášejí radost navíc a jsou bonusem. Odměnou. Nemáme co ztratit, a tak se k tomu postavíme.

Pokud už existuje možnost hrát mezinárodní pohárové zápasy, tak do toho vždy dáme každé procento naší výkonnosti, protože to je nádherná nadstavba. Proto se vyplatí za to všechno bojovat.

Znamená Konferenční liga motivaci navíc?
Přirozeně. Pro fotbalistu nemůže být nic krásnějšího než si až třikrát v týdnu zahrát před plným hledištěm v parádní atmosféře. K tomu se můžeme měřit s nejlepšími celky z ostatních zemí a to nás také posouvá dopředu.

Víte, že vítězství v ní by bylo vstupenkou i do příští sezony evropských pohárů? Mluvili jste o tom v kabině?
Ne, o tom jsme skutečně nemluvili. (smích) Doopravdy se na to díváme realisticky. Víme, jaká velmi silná konkurence se sešla i v Konferenční lize. Přiznám, že nejsme v takovém rozpoložení, abychom mluvili o celkovém vítězství. I když to bude znít jako fráze, tak my se nyní koncentrujeme na nejbližší zápas proti Slavii.

Nebo je pro LASK prioritou rakouská liga a v ní se umístit na sedmém místě, které by mohlo pomoci k zápasům play-off o účast v kvalifikaci příštího ročníku Konferenční ligy?
Myslím, že je to tak u všech a ve všech zemích. Domácí liga je prostě denní práce, to, co nás může posunout do Evropy. Proto se na ni vždy musíme koncentrovat. Ale pokud už existuje možnost hrát mezinárodní pohárové zápasy, tak do toho vždy dáme každé procento naší výkonnosti, protože to je nádherná nadstavba. Proto se vyplatí za to všechno bojovat. Ať v domácí soutěži a nebo potom i na evropské scéně. Ale ano, hlavním cílem je nyní a musí být rakouská bundesliga.

Pocházíte ze Salcburku, dokonce tam i pořád bydlíte. Jaká je konkurence a řevnivost mezi salcburskými kluby a LASKem?
Není tak velká jako ve Vídni mezi Austrií a Rapidem, ale každým rokem se stupňuje. Také tím, jak Red Bull Salcburk dominuje a každý ho chce porazit a také sesadit. O to se snažíme v každém vzájemném utkání.

Co vám na vaše angažmá v Linci říkají vaši salcburští sousedé?
(smích) Vlastně nic. Už si za ty roky zvykli. Tu cestu jsem si zvolil já a jsem za to rád. Protože v Linci jsem se pořádně zlepšil a posunul dopředu. A to, jestli si ze mě trochu dělají legraci, není tak důležité.

Mám to hodinu na trénink a pak hodinu zpátky domů. Ne, fakt ani mi to ani po těch letech nevadí. Jasně, někdy, když je horší počasí, je to trochu náročnější, ale zvykl jsem. Vím, proč to dělám. Nestresuje mě to.

Kolik kilometrů ročně najezdíte mezi Salcburkem a Lincem?
Aáááách. Radši to ani nepočítám. Ale desítky tisíc kilometrů to budou.

A pořád se vám chce jezdit? Vždyť denně prosadíte takových hodin v autě.
Taková hrůza to není. Mám to hodinu na trénink a pak hodinu zpátky domů. Ne, fakt ani mi to po těch letech nevadí. Jasně, někdy, když je horší počasí, je to trochu náročnější, ale zvykl jsem si. Vím, proč to dělám. Nestresuje mě to.

Nejsou z toho ve vedení klubu nebo trenér nervózní, jestli vždy dobře dojedete?
Nemyslím si. Aspoň do teď mi nikdo z nich nic neříkal. Dívám se na to tak, že nejsem výjimka, mnoho lidí denně dojíždí do práce. U mě je to o to snadnější, že se z mého koníčku stalo povolání. A snad ani nic hezčího není. Takže hodina jízdy na trénink vlastně ani není tolik. Občas jsem jel i vlakem, ale protože nejezdí ke stadionu, tak nejsem tak flexibilní. (smích) V autě se umím dobře zabavit, poslouchám podcasty, telefonuji s rodinou a s lidmi, se kterými chci zůstat v kontaktu. A takto na to mám dost času.

Loni před mistrovstvím Evropy jste přišel o pozici čísla jedna v rakouské reprezentaci. Věříte, že se do branky vrátíte pro play-off kvalifikace mistrovství světa 2022?
Nezlobte se, ale to je otázka, na kterou nemohu a ani nechci odpovídat. Nebo mi to spíš nepřísluší. O tom budou rozhodovat jiní. Já se snažím svými výkony v klubu ukázat, jak dobrý jsem. Daniel Bachmann loni odehrál velmi dobré mistrovství Evropy, na podzim se mu dařilo v mezistátních zápasech, takže nejsem v pozici, abych řekl, že já jsem číslo jedna rakouské reprezentace. Já mohu říct, že vždy rád budu součástí národního týmu, ať bude moje role jakákoliv. Pokaždé ze sebe vydávám to nejlepší.

Tagy:
rozhovor Salzburg SK Slavia Praha fotbal osmifinále Linec sportovní soutěž LASK Linec Alexander Schlager Klagenfurt am Wörthersee Sankt Pölten