Britové znají Johnsonova nástupce. Novou ministerskou předsedkyní bude Trussová

Liz Trussová

Johnsona v čele Konzervativní strany nahradí Trussová

Novou předsedkyní britských konzervativců se po Borisi Johnsonovi stala dosavadní séfka zahraničního rezortu Liz Trussová, která zároveň získá i post ministerské předsedkyně. Konzervativci o tom rozhodli ve svém vnitrostranickém hlasování. Trussová by měla být do funkce jmenována královnou Alžbětou II. v úterý.

Trussová ve finále stranického hlasování porazila bývalého ministra financí Rishiho Sunaka, který je považován za vycházející mladou hvězdu konzervativců. Svůj hlas jí odevzdalo 81 326 konzervativců. Sunak získal 60 399 hlasů.

Duel mezi oběma politiky byl těsnější, než odborníci předpovídali. Favorizovaná Trussová zvítězila, avšak „jen“ v poměru 57 : 43 procentům hlasů. Když v roce 2019 ve stranickém klání zvítězil Boris Johnson nad Jeremym Huntem, tak vítěz obdržel přes 66 procent hlasů.

Nová šéfka konzervativců v krátkém projevu po oznámení výsledků vnitrostranické volby poděkovala „svému příteli“ a končícímu premiérovi Borisi Johnsonovi. Ten se v reakci na dlouhotrvající krizi důvěry veřejnosti i spolustraníků v jeho osobu rozhodl v červenci odejít z funkce.

Čerstvě zvolené předsedkyni konzervativců gratuloval i její budoucí rival ze sněmovních lavic sir Keir Starmer, který vede Labouristickou stranu. Zároveň však kritizoval, že konzervativci jsou u moci už příliš dlouho a jejich výsledky nejsou dobré. „Jediné, co po 12 letech máme, jsou nízké platy a vysoké ceny,“ poznamenal Starmer s tím, že „jenom labouristé můžou dodat svěží start, který země potřebuje“.

Vyřeším krizi cen, slibuje Trussová

„Budu vládnout konzervativně. Prosadím odvážný plán snížení daní, který přinese růst naší ekonomice. Vyřeším krizi cen energií,“ prohlásila Trussová. Slíbila také „velké vítězství" Konzervativní strany ve volbách v roce 2024.

Vítězství současné šéfky britské diplomacie podle pozorovatelů znamená pokračování politiky končícího Borise Johnsona. Trussová totiž i přes sérii rezignací v řadách kolegů zůstala po jeho boku. To Sunak svou demisí pád Johnsona v podstatě odstartoval.

Budoucí ministerská předsedkyně bude podle všeho do funkce uvedena již během úterý, kdy ji oficiálně přijme britská panovnice. Nestane se tak v Buckinghamském paláci v Londýně, jak je tradicí, nýbrž v královnině letním sídle Balmoral ve Skotsku. Alžběta II. si totiž podle svého mluvčího nepřála absolvovat cestu ze skotské vysočiny do Londýna a následně zpět.

Podle tradice královna napřed přijme končícího premiéra Borise Johnsona, přičemž přijme jeho demisi. Následně se setká právě s Trussovou, kterou jmenuje do nové funkce.

Tagy: