Alžběta II. boří zaběhnutou tradici. Nového premiéra jmenuje na neobvyklém místě

Britská královna Alžběta II.

Británie hledá premiéra

Již několik dní zbývá do vyřešení rébusu, kdo bude po Borisi Johnsonovi novým ministerským předsedou Velké Británie. Zdali to bude šéfka diplomacie Liz Trussová, či exministr financí Rishi Sunak, ještě není jasné. Jisté je, že nového premiéra nejmenuje britská královna Alžběta II. v Buckinghamském paláci, tradičním sídle královské rodiny. K slavnostnímu aktu dojde v královnině letní rezidenci.

Britská královna podle svého mluvčího nehodlá kvůli jmenování nového premiéra cestovat ze svého letního sídla Balmoralu do Londýna, aby akt mohl proběhnout v Buckinghamském paláci, jak je běžné.

Důvod je prozaický. Balmoral se nachází uprostřed skotské Vysočiny. Od Buckinghamského paláce jej dělí cesta dlouhá více než 500 mil (přes 800 kilometrů – pozn. red.), která by autem trvala minimálně devět hodin.

Podle tiskového odboru královna nechce absolvovat cestu o celkové vzdálenosti 1 000 mil. Panovnici je již 96 let a v posledních měsících se její zdravotní stav dle slov odborníků zhoršil. Svůj vliv na tom nejspíš nese i ztráta manžela – prince Phillipa. Ten zemřel loni v dubnu ve věku nedožitých sta let. Po královnině boku stál 74 let.

Nyní jde přitom o moment, který během vládnutí Alžběty II. ještě nenastal. Za dobu svého 69letého panování zažila už 14 ministerských předsedů, přičemž všechny bývalé premiéry včetně Borise Johnsona jmenovala právě na půdě Buckinghamského paláce.

Kdo bude nástupcem Borise Johnsona?

Mezi vládními konzervativci aktuálně vrcholí boj o to, kdo stane v čele tradiční britské politické strany a potažmo na postu premiéra. Již v pondělí by mělo dojít na zveřejnění výsledků, zda stranu povede Trussová či Sunak.

Trussová je podle pozorovatelů de facto pokračovatelkou politiky Borise Johnsona. Důkazem budiž fakt, že proti končícímu ministerskému předsedovi kriticky příliš nevystupovala a dodnes je členkou jeho kabinetu, kde zastává post ministryně zahraničí.

To Sunak je představitelem kritického křídla konzervativců vůči Johnsonovi. Před časem jeho politiku Sunak veřejně kritizoval a následně rezignoval na svoji funkci ministra financí. Tím vyvrcholila krize kolem Johnsona, která vyústila v jeho rezignaci.

Tagy: