Johnson oficiálně skončil v čele konzervativců. Odstupuji z nejlepší práce na světě, vzkázal

Britský premiér Boris Johnson v červnu 2022

Johnson oficiálně skončil v čele konzervativců

Britský premiér Boris Johnson oznámil rezignaci na post vůdce konzervativců. Během tiskové konference před premiérským sídlem v Downing Street upřesnil, že předsedou vlády zůstane, dokud nebude vybrán nový šéf strany. Johnson zároveň vzkázal, že „odstupuje z nejlepší práce na světě“.

„Jsem hrdý na věci, které jsme dokázali – od Brexitu až po to, že naše země si sama určuje zákony. Vedeme celý Západ proti Putinově agresi. Připravujeme investiční programy na zlepšování dovedností a technologie. Talent a nadšení jsou totožné mezi všemi obyvateli, ale příležitosti ne,“ řekl Johnson na čtvrteční tiskové konferenci.

Až do poslední chvíle zastával názor, že nemá smysl měnit vládu, když se zemi podle něj daří a má dobré výsledky v průzkumech veřejného mínění i na ekonomickém poli. „Je mi líto, že mé argumenty nebyly úspěšné. Doufám, že naše projekty budou pokračovat,“ konstatoval.

Kritice čelil od pořádání večírku během covidu

Premiérem zůstává do chvíle, než se mezi konzervativci najde jeho nástupce. Johnson věří, že systém vyprodukuje lídra, který provede zemi těžkou dobou a zlepší vše, co může lidem ulehčit život. Zmínil například snížení daní.

„Je mi líto, že odstupuji z nejlepší práce na světě. Chci poděkovat rodině i státní službě, která odvedla během mého funkčního období skvělou práci. Než najdeme nového premiéra, bude vaše zájmy hájit vláda,“ vzkázal občanům.

Johnson oznámil odchod po bezprecedentní vlně rezignací ve vládě. Svou funkci údajně kvůli premiérovi opustilo nejméně pět ministrů, v širší vládě až 50 poslanců. Johnson čelil výzvám k odstoupení od prvních zpráv o pořádání večírku v době koronavirových uzávěr. Poslední kapkou bylo nedávné odhalení, že věděl o obvinění ze sexuálního napadení bývalého konzervativce Christophera Pinchera, i tak ho ale jmenoval na vlivný vládní post.

Premiér v projevu odmítl předčasné volby. Šéf opoziční Labouristické strany Keir Starmer ale před Johnsonovým prohlášením řekl, že pokud premiér ve funkci předsedy vlády okamžitě neskončí, labouristé parlamentní hlasování o nedůvěře vyvolají.

Podle britských médií volala po okamžitém konci Johnsona ve funkci předsedy vlády i část konzervativců. Někteří členové parlamentní skupiny Výbor 1922 podle BBC také usilují o to, aby byl zhruba na jeden měsíc zkrácen proces, při němž si strana vybírá nového vůdce.

Kdo je favoritem na Johnsonovo místo?

Johnson byl hlavní tváří konzervativců od července 2019. Ve funkcích vystřídal Theresu Mayovou, která neuspěla s vyjednáváním o podmínkách Brexitu. Johnsonovi se podařilo dokončit odchod země z Evropské unie a po 47 letech v lednu 2020 ji opustila.

Podle premiéra bude časový harmonogram výběru nového lídra strany oznámen příští týden. Přihlášku každého zájemce musí podpořit osm konzervativních poslanců. Poté začne série hlasování. Proces mezi poslanci zúží pole kandidátů na finální dvojici, mezi nimiž v poslední fázi rozhodne členská základna.

O vedení Konzervativní strany a vlády se podle britských médií chystá ucházet generální prokurátorka Suella Bravermanová či nový ministr zdravotnictví Steve Barclay. Podle průzkumu organizace YouGov, o němž ve čtvrtek informovala agentura Reuters, je mezi konzervativci favoritem nynější ministr obrany Ben Wallace.

Tagy: