Muskova slova o občanské válce rozlítila britskou vládu. Úřady se chystají na další nepokoje

Násilnosti ve Velké Británii

Nepokoje v Británii pokračují

O záběrech demonstrantů ve Velké Británii, kteří odpalují pyrotechniku na policisty, má majitel Tesly a americký miliardář Elon Musk jasno – občanská válka je nevyhnutelná. Vláda země, která čelí násilným nepokojům, označila takové prohlášení za neospravedlnitelné. Britská policie se v noci na úterý opět bránila útokům protestujících.

V severoirském Belfastu se nestali terčem rozzuřeného davu, z něhož létaly kameny i zápalné lahve, jen policisté. V nemocnici skončil s těžkými poraněními také třicátník, kterému podle britského webu BBC měli útočníci dupat mimo jiné na hlavu, a to zřejmě z rasových důvodů.

K TÉMATU: Zápalné lahve i kameny. Britská policie čelí nevybíravým útokům, premiér slibuje tvrdé tresty

K podobným násilnostem došlo i ve městě Plymouth na jihozápadním pobřeží Anglie. Střetly se tam nejprve dvě skupiny protestujících. A po příjezdu policejních jednotek na místo se nenávist davu obrátila právě proti pořádkovým sborům.

„Mnozí policisté popisují surovost útočníků a jejich vůli bezohledně ničit za úkaz, s nímž se za celou dobu své kariéry ještě nesetkali,“ vyjádřil znepokojení podřízených předseda britské Národní rady policejních náčelníků Gavin Stephens.

Dění posledních dní okomentoval na sociální síti X také americký podnikatel Elon Musk. „Občanská válka je nevyhnutelná,“ cituje jeho příspěvek web NBC News. Jeho prohlášení pobouřilo britskou vládu. Musk reagoval také na příspěvek premiéra Keira Starmera o tom, že útoky na mešity a muslimské komunity nebudou tolerovány.

Svůj komentář připojil pod video zachycující skupinu zjevně muslimského vyznání obléhající hospodu ve snaze najít a konfrontovat pravicové extremisty. „Proč nejsou v Británii chráněny všechny komunity?“ napsal.

Britské úřady mezitím potvrdily, že počet zadržených výtržníků dosáhl čtyř set a pravděpodobně bude dále stoupat. Řady specializovaných policistů se rozšíří o dalších 2 200 příslušníků na celkem šest tisíc. Už příští týden má mít Británie k dispozici pět stovek nových míst ve věznicích, které využije právě pro nově zadržené.

Zatímco si lidé v Southportu, kde vražda tří malých děvčat rukou syna přistěhovalců spustila vlnu násilných protestů, připomínali týden od tragické události, některé země už varovaly své občany před násilím hrozícím v ulicích britských měst. Po Nigérii, Malajsii, Austrálii a Indonésii se připojila s varováním také Indie.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Násilí v Británii? Lynč a cesta do pekla, říká Kovář. Trávníček zmínil dvojí metr vlády

Tagy: