Sousedé jsou v šoku, děti v Southportu zabil „tichý sborista“. Co zaznělo u soudu?

Sedmnáctiletý útočník ze Southportu

Děti ozbrojené noži

Sedmnáctiletý útočník, který měl v pondělí nožem zavraždit tři děti, stanul ve čtvrtek před soudem v Liverpoolu. Podle zahraničních médií při něm zaznělo, že obviněný má diagnostikovanou poruchu autistického spektra a po určitou dobu odmítal vycházet z domu nebo komunikovat se svou rodinou. Sousedé chlapce považovali za „tichého sboristu“ a často slýchali, jak si doma často zpívá. Policie ho obvinila ze tří vražd, deseti pokusů o vraždu a nezákonného držení ostré zbraně, píše web americké CNN.

„Je to obrovský, obrovský šok. Vídali jsme ho, když chodil do školy a u toho si zpíval. Jinak jsme neviděli, že by chodil ven. Za sedm let jsme s ním ani jednou nepromluvili, jen jsme se pozdravili,“ uvedli sousedé chlapce z vesnice Banks, která leží pět kilometrů od Southportu, pro deník Liverpool Echo. Médiím také sdělili, že se jeho rodina intenzivně angažovala v místním kostele. Mladík měl problémy s komunikací údajně kvůli autismu, jak podle deníku Daily Mail zaznělo u soudu.

ČTĚTE TAKÉ: Humři a kuře v šampaňském. Francie řeší Macronův obří účet za večeři s králem Karlem III.

Sedmnáctiletý útočník před soudem odmítl vypovídat a celou dobu si zakrýval obličej šedým vězeňským svetrem. Vrchní státní zástupkyně Sarah Hammondová podle americké CNN zdůraznila, že má právo na spravedlivý proces. Soud na 25. října naplánoval slyšení, kde by měl mladík slyšet obžalobu už jako plnoletý. Dokud neskončí soudní řízení, zůstane ve vazbě.

Ohledně identity sedmnáctiletého mladíka se objevilo mnoho spekulací a hypotéz – mělo jít například o uživatele o azyl. Policie ale už dříve sdělila veřejnosti, že se obviněný narodil ve velšském Cardiffu.

Na povrch také vyplynulo, že zemřely tři dívky ve věku šesti, sedmi a devíti let, informuje agentura Reuters. Dalších osm dětí utrpělo při útoku bodná zranění a pět z nich leží v nemocnici v kritickém stavu, včetně dvou dospělých – učitelů tance.

Mladík v masce podle svědků zaútočil v pondělí v budově taneční školy, kde se shromáždily děti na akci inspirované zpěvačkou Taylor Swiftovou. Na místo dorazil v taxíku ozbrojený nožem. Řidiči odmítl zaplatit a utekl směrem k budově taneční školy, kde napadl děti a dospělé.

Násilnosti pokračovaly i v úterý, kdy se stovky truchlících zúčastnily piety, aby uctily památku zabitých dívek. Mezi policií a skupinou tvořenou zřejmě pravicovými extremisty vypukly potyčky poblíž mešity.

Policie uvedla, že v souvislosti s úterním incidentem zatkla pět osob a že zranění utrpělo přes 50 policistů. „Naše práce momentálně spočívá v tom, že se snažíme identifikovat všechny osoby odpovědné za to odporné násilí a agresi,“ upřesnil v prohlášení zástupce vrchního konstábla Alex Goss.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Útok na děti v britském Southportu si vyžádal třetí oběť. Sedm zraněných je v kritickém stavu

Tagy:
policie Velká Británie vražda společnost soud autismus napadení Daily Mail trestná činnost Cardiff Taylor Swiftová Sky News Southport trestná činnost, právo a spravedlnost Sarah Hammond