Pouliční násilí v Británii: Podle vandalů migranti provokovali, premiér svolal krizový štáb

Násilné protesty v ulicích Velké Británie

Protesty v Británii

„Zúčtujeme s těmi, kdo se účastnili protiimigrantských násilností, i s buřiči na internetu,“ vzkazují britské úřady všem, kdo se minulý týden podíleli na vlně výtržností. Ta v neděli vyvrcholila útokem na hotely ubytovávající žadatele o azyl. Zastavit agresi má zvláštní policejní jednotka.

Při obléhání hotelu Holiday Inn Express v Rotherhamu útočily desítky výtržníků na policisty a snažily se dostat dovnitř hotelu, ve kterém je ubytováno 240 uprchlíků čekajících na vyřízení žádosti o azyl. Útokům přihlížely stovky lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivý incident v oblíbené letní destinaci. Turistku na pláži znásilnili, poté i okradli

„Vytloukali hotelová okna a podnikli organizovaný pokus o poškození vnitřních prostor a lidí v nich. V jednu obzvláště odpornou chvíli strčili zapálenou popelnici na kolečkách proti hotelu s jasným úmyslem způsobit vážnou újmu jeho obyvatelům a zaměstnancům,“ sdělila agentuře AFP policejní mluvčí Lindsey Butterfieldová.

Někteří z přítomných tvrdili, že přišli protestovat v míru, ale obyvatelé hotelu je začali provokovat. „Viděl jsem lidi v horním patře, mám i fotografie, jak tisknou holé zadky na okna a drží hole a mačety,“ uvedl jeden účastníků protestu agentuře AFP.

„Nějaký chlap stál u okna s vystrčeným penisem, chechtal se a otíral ho o okno. A pak se to začalo zvrhávat,“ dodala jedna z přihlížejících.

Policie ale tvrdí, že šlo o neomluvitelné násilí. Podobný útok se opakoval i před hotelem v Tamworthu. V Middlesbrough vandalové ničili vše, co jim přišlo do cesty.

Po týdnu nepokojů a šarvátek, které vyvolala vražda tří malých dívek synem přistěhovalce, zbyly stovky zraněných policistů a stovky zatčených, uvedlo zpravodajství CNN.

V sídle britského premiéra Keira Starmera zasedal v pondělí v poledne krizový štáb. „Budeme mít stálou jednotku specializovaných strážníků, abychom měli dostatek policistů tam, kde je budeme potřebovat,“ sdělil britský premiér.

Ten také volá po přísných trestech a dalším důsledném zatýkání. A to včetně těch, kteří k násilí burcovali na internetu. První zatčení se v pondělí objevili před soudem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tragický konec pátrání po policistovi z Prahy. Při akci našli bezvládné tělo a mrtvou ženu

Tagy: