Bříza: Když Rus vítězí, tak nejedná. Ukrajina chce ukázat, že ještě neprohrála, dodal Vojáček

Ukrajinci dál útočí na Rusko

Mikuláš Peksa, Ondřej Knotek, Vlastislav Bříza, Jiří Vojáček

Jakmile Rusové vítězí, nejsou ochotni dělat ústupky ani jednat, zdůraznil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Vlastislav Bříza. Útokem v Kurské oblasti chtějí Ukrajinci podle bezpečnostního analytika Jiřího Vojáčka nejspíše světu dokázat, že ještě neprohrávají. Expert také popsal, jak ruská propaganda využívá německé tanky ve službách ukrajinské armády.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si podle Břízy již nyní uvědomuje, že sáhnout k ústupkům při vyjednávání bude nezbytné. „Nicméně je nutné si opakovat: Morálka, morálka, morálka. Podle posledních průzkumů se chce až 70 procent Ukrajinců bránit, navíc tento konflikt dotvořil tuto národnostní entitu,“ popsal analytik.

K TÉMATU: Rusové zaútočili na supermarket. Na místě jsou mrtví i zranění, hlásí z místa reportér Primy

Takovému národu prý není možné náhle oznámit, že se zástupci stran konfliktu sejdou u vyjednávacího stolu a proberou případné územní kompromisy, například odstoupení Donbasu, Záporožské oblasti nebo Krymu.

„Stará ruská politika, jež vychází ze sovětského podhoubí, má jasná pravidla: Když má Rus pocit, že tlačí a má převahu, není ochoten jednat ani dělat ústupky. Kyjev se proto snaží vytvořit tlak útokem v Kurské oblasti a donutit tímto způsobem ruskou stranu k vhodnějším podmínkám pro Ukrajinu,“ poznamenal Bříza v pořadu 360°.

Podle Vojáčka je smysl akce ukrajinské armády za hranicemi jasný. „Potřebují mezinárodnímu společenství ukázat, že tu ještě jsou a neprohrávají. Ruská vojska už postoupila o několik desítek kilometrů, takže se mluví o tom, že by mohla okupovat i velká města na východní Ukrajině,“ poznamenal expert.

Západní státy tak prý začínají uvažovat o tom, že by Ukrajina mohla s Rusy „vyhandlovat“ toto východní území za Krym. „To si však Kyjev vzhledem k počtu padlých nepřeje,“ doplnil Vojáček.

Dění v Kurské oblasti ruská propaganda přirovnává k rozhodující bitvě druhé světové války. „Jde o typický úkaz, jak státní aparát funguje. V ruské televizi neustále připomínají tuto událost z roku 1943. Dokonce uvádějí, že i tehdy operovaly v oblasti Kursku německé stíhače tanků Marder, jejichž novější typy jsou součástí pomoci pro ukrajinskou armádu,“ objasnil Vojáček.

Ukrajinci se podle amerického Institutu pro studium války dostali až 10 kilometrů hluboko do ruské Kurské oblasti. Dokazují to geolokační záběry pořízené v úterý a ve středu. Starosta města Sudža Vitalij Staščev označil atmosféru za „velmi napjatou“. Ruské úřady již zvýšily ochranu nedaleké jaderné elektrárny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinská mise v týlu nepřítele? Vzkaz spojencům i taktický manévr, míní generál Šedivý

Tagy:
tank propaganda Ukrajina jednání Kursk území Rusko 360° Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Vlastislav Bříza ruská invaze na Ukrajinu podpora Ukrajiny Jan Vojáček Kurská oblast Marder III