Rusové verbují další blázny a posílají je na jatka, říká Zelenskyj a požaduje tvrdší sankce

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Video od Zelenského

Rozhoduje se o osudu naší země a našeho lidu, prohlásil v dalším ze svých pravidelných projevů ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusům vzkázal, že ví o jejich verbování nových rekrutů a branců, ale agresora upozornil, že své lidi jen posílá na jatka.

„Víme, že okupanti mají početní převahu a více techniky. Jsme si vědomi pokusů ruského vedení verbovat po celé zemi nové blázny z řad kadetů vojenských škol, lidí s bojovými zkušenostmi a branců, aby je všechny poslali na jatka,“ prohlásil v noci z úterý na středu Zelenskyj.

Ukrajinci podle něj nemají jinou možnost, než se zuřivě bránit. „Rozhoduje se o osudu naší země a našeho lidu. Víme, za co bojujeme. Děláme všechno pro to, abychom zvítězili,“ varoval Rusy s tím, aby už boje vzdali a stáhli se.

Rýpnutí do západních zemí

Prezident si opět rýpnul do západních zemí kvůli sankcím, které uvalují na Rusko. Ty jsou podle Zelenského stále nedostatečné. Poté, co svět obletěly drastické záběry z Buči, kde Rusové podle dostupných informací zabili stovky civilistů, chtějí nicméně demokratické státy podle Zelenského přitvrdit.

„Nyní je rozhodující okamžik. Nejde už o to, jak budou naše nové sankce hodnotit naši lidé a co k nim řeknu já. Jde o to, jak o nich budou uvažovat samotné západní společnosti,“ uvedl prezident. Zmínil, že by měly přestat fungovat ruské banky a mělo by se zamezit obchodování s Ruskem.

V nejbližší době mají do Kyjeva dorazit předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf evropské diplomacie Josep Borrell. Společný postup prý ocení mnoho národů napříč celým světem, protože Kyjev je podle Zelenského aktuálně hlavním městem demokracie a boje za svobodu celého evropského kontinentu.

„Chci poděkovat všem našim obráncům, kteří nám jednání umožnili. Ozbrojené síly Ukrajiny drží většinu oblastí, kde se nepřítel pokoušel proniknout do země,“ ocenil členy své armády.

NATO bude jednat o dalších dodávkách zbraní

Nejsložitější situace, stejně jako v předchozích dnech, je v okolí Donbasu ve směru na Charkov. „Nadále však děláme vše pro to, abychom měli čím zastavit ruská vojska,“ ujistil Zelenskyj.

Možnosti, jak dále vojensky podporovat Ukrajinu, ve středu proberou ministři zahraničí NATO. Během pracovní večeře na úvod svého dvoudenního zasedání se budou bavit o tom, jak Kyjevu co nejefektivněji pomoci v očekávaném pokračování ruské invaze. Řeč bude i o probíhajícím posilování východního křídla aliance.

Většina aliančních zemí včetně Česka již zbraně a další vojenské vybavení poskytuje. V rámci dalších dodávek měly na Ukrajinu putovat podobně jako dosud hlavně protitankové střely či systémy protivzdušné obrany.

Tagy: