Bartošova digitalizace? Čeká nás peklíčko, říká Buchert. Stoniš volá po hmotné odpovědnosti

Komentátor Reflexu Viliam Buchert a šéfredaktor měsíčníku TO Marek Stoniš

ZPRÁVY PLUS (235)

S digitalizovaným stavebním řízením jsme se daleko nedostali, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Reflexu Viliam Buchert. Problémy podle něj ale souvisí i s minulou vládou, kdy ministerstvo pro místní rozvoj řídila současná europoslankyně Klára Dostálová (ANO). „Ohledně dokumentů u staveb nás čeká peklíčko,“ glosoval. Šéfredaktor měsíčníku TO Marek Stoniš volá po tom, aby se v takových případech otevřela diskuze o hmotné odpovědnosti politiků.

Buchert má o digitalizované podobě stavebního řízení, k níž se zavázal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), více než jasno. „Moc daleko jsme se nedostali. Ač systém prochází opravou, je to ostuda jak šéfa resortu, tak celé vlády,“ řekl komentátor.

K TÉMATU: Stavební řízení je „poněkud kostrbaté“, uznal chybu Bartoš. V digitalizaci chce pokračovat

Připomněl, že digitalizace se spustila z toho důvodu, že původní systém byl velmi problematický. „Celá záležitost ale souvisí se stavebním zákonem, který připravila za minulé vlády Klára Dostálová. Současná vláda přebrala většinu věcí,“ poznamenal v pořadu Zprávy Plus.

Zdůraznil také, že podle tohoto znění se kolaudace musí například účastnit i vlastníci stavby. „V domě s družstvem vlastníků se řízení nezrychlí. Ohledně vyřizování všech dokumentů nás čeká ještě peklíčko,“ shrnul Buchert.

Také Stoniš si myslí, že kritizovaná digitalizace jde za celým kabinetem Petra Fialy (ODS). „Experti na chyby a možné komplikace upozorňovali ještě předtím, než se vše spustilo. Některé školy budou muset otevřít, aniž by měly zkolaudováno. Otázkou je, kdo bude nést zodpovědnost, pokud se něco stane,“ upozornil.

Podle Stoniše jde o kauzu, která by měla otevřít hmotnou odpovědnost politiků. „Komplikace nesou škody, průtahy stojí peníze. Vláda přitom měla v programovém prohlášení, že stavební řízení zkrátí,“ podotkl novinář.

O stavu digitalizace ve středu jednal i Senát. Horní komora parlamentu Bartošovi doporučila, aby zvážil ustanovení krizového manažera. Komplikace se systémem se odráží také mezi vládními stranami. Předsednictvo TOP 09 uvedlo, že je implementací znepokojeno, a vyvolalo jednání uvnitř koalice.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ministři bojují o peníze na příští rok. Bek chce pro školy 40 miliard navíc, čeká se tvrdý střet

Tagy: