Stavební řízení? Vyvoláváme jednání v koalici, Bartoš nese odpovědnost, zní z TOP 09

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Stavební úřady nadále čelí problémům

Předsednictvo TOP 09 je průběhem „implementace digitalizace stavebního řízení, za níž nese plnou odpovědnost vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti), silně znepokojeno“. Z toho důvodu strana vyvolává jednání v rámci vládní koalice. CNN Prima NEWS o tom informovala mluvčí strany Markéta Volfová. Od ministra pro místní rozvoj předsednictvo požaduje, aby předložil řešení stávající situace včetně harmonogramu.

Usnesení týkající se digitalizace stavebního řízení předsednictvo TOP 09 schválilo v úterý 20. srpna. „Předsednictvo TOP 09 je silně znepokojeno průběhem implementace digitalizace stavebního řízení, za níž nese plnou odpovědnost vicepremiér Ivan Bartoš. TOP 09 vyvolává jednání v rámci vládní koalice, na němž požaduje od vicepremiéra Bartoše předložení řešení stávající situace včetně harmonogramu,“ uvedla strana.

ČTĚTE TAKÉ: Digitalizaci jsme trošku podcenili, uznal Bartoš chybu. Katastrofa, destrukce a lži, zní z ANO

Spuštění digitalizovaného systému doprovázejí problémy, které jsou podle některých koaličních politiků natolik vážné, že pokud je Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nevyřeší do konce srpna, měl by Bartoš vyvodit odpovědnost.

K rozhodnutí této strany došlo v den, kdy se Bartoš setkal se Sdružením tajemníků městských a obecních úřadů. Na tiskové konferenci po jednání ministr uvedl, že „z požadavků úředníků a stavebníků na úpravy v systémech stavebního řízení chybí dodat možnost nahlížení do spisů a ztotožňování osob s jiným než českým občanstvím“.

Systém má chyby, ale lepší se

„Největší úpravy z našeho pohledu jsme udělali už minulý týden. Jsou to zejména automatizované procesy, jako je automatické načítání více účastníků procesu. Velkým tématem jsou stále šablony, tedy automatické dokumenty vytvořené v případě, že úřad učiní nějaké rozhodnutí,“ pokračoval Bartoš.

Podle předsedy sdružení Jana Holického je systém stále nedokonalý a často pracovníkům na úřadech ztěžuje práci. Zároveň ale po jednání přiznal, že v řadě věcí se práce v systému zlepšila.

Podle informací ČTK Bartoš počítá s tím, že koaličním partnerům podá informaci o řešení komplikací s novým systémem během středečního zasedání vlády. Tuto informaci následně potvrdila mluvčí vlády s tím, že se premiér Petr Fiala (ODS) chce problémům s digitalizací stavebního řízení věnovat na následujícím jednání vlády.

Tagy: