Babiš si naboural plány. Místo nastolování témat musí vysvětlovat své výroky, říká šéf STEM

Svým výrokem o nepomoci Polsku v případě hypotetického napadení na sebe Andrej Babiš (ANO) strhl značnou pozornost, a to i na mezinárodní scéně. Ředitel agentury STEM Martin Buchtík v pořadu K věci na CNN Prima NEWS uvedl, že prohlášení uškodilo zejména jeho prezidentské kampani. Následně přiblížil, jaký význam mají před začátkem druhého kola voleb televizní debaty.

„U skalních voličů si Babiš svým výrokem zřejmě nepohoršil. Efekt byl ale největší v tom, že ztratil 24 hodin kampaně tím, že musel vysvětlovat, co chtěl vlastně říci. Slova takto zřejmě pronést nechtěl, ale zamotal se do nich. Následně se omlouval, že udělal chybu. To má za efekt, že náhle ztratíte iniciativu a musíte se vracet zpět. V té chvíli není prostor pro aktivní kampaň a nastolování témat,“ vysvětlil Buchtík dopad Babišova prohlášení z televizní debaty.

U nerozhodných voličů však výrok expremiéra mohl zarezonovat. „Důležité je podívat se na debatu a na její echo. Pokud dotyčný debatu neviděl, tak si o ní přečte na internetu nebo si o ní promluví s kolegy. Ti mu popisují nějaký výsledek, informaci zabalí do interpretace, a to je právě důležité. Titulky se uváděly ve stylu: ‚Andrej Babiš prohlásil, že...‘ a to, co následovalo, bylo negativní,“ pokračoval.

Obecně je však podle Buchtíka společnost momenty kolem voleb přehlcena. „Myslím, že je to jako s Vánoci. Jde o největší svátek roku, o volbách se zase říká, že jsou svátkem demokracie. Většina lidí chce ale svátky mít hlavně za sebou a rozbalit si dárečky. V tomto případě jsou pod dárečky schované výsledky voleb,“ přirovnal.

Výsledek nebude těsný

Podotkl, že vše spojené s prezidentskou volbou, zejména kampaň kandidátů a ohlasy na jejich výroky, jitří emoce. „Můžeme doufat, že společnost, která představuje tlakový hrnec, se po volbách upustí a přetlak se rozplyne,“ uvedl. Do začátku druhého kola voleb zbývají poslední dny a prezidentští kandidáti Andrej Babiš a Petr Pavel před sebou mají dvě televizní debaty: ve středu od 20:15 na CNN Prima NEWS a o den později na Nově.

Jak uvedl Buchtík, v minulosti byly tyto duely velice zásadní. „V momentě, kdy byla situace mezi kandidáty vyrovnaná, tak měly debaty zcela zásadní význam. Dokázaly vytvořit posun až o dva procentní body. Debaty a jejich následné echo pravděpodobně volby rozhodly, jde o důležitý prvek. Nyní je na každém, jak si vyloží, jestli je situace mezi protikandidáty těsná, nebo ne,“ dodal s tím, že očekává jednoznačný výsledek voleb.

Tagy: