Váhavý Pavel s vynikající češtinou a Babiš s handicapem. Co o kandidátech prozrazuje řeč?

Petr Pavel dosud v tvarosloví či spisovnosti neudělal chybu, i on má však určitý neduh. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS na to upozornil jazykovědec Karel Oliva. Hodnotil také jeho protikandidáta Andreje Babiše (ANO). Expremiéra podle něj nadále limituje fakt, že český jazyk není jeho mateřštinou.

Ze všech kandidátů, kteří splnili zákonné podmínky a v prvním kole prezidentských voleb se ucházeli o hlasy voličů, dopadli po jazykové stránce nejlépe tři z nich. „Byl to zejména Petr Pavel, Marek Hilšer a Pavel Fischer. Byli opravdu na úrovni, dokázal bych si je představit v jazykově reprezentativní funkci českého národa,“ shrnul Oliva.

Připomněl, že právě reprezentativní funkce je pro prezidenta tou nejdůležitější. „Vybroušená čeština k úřadu patří. Musím říci, že Pavel ovládá češtinu vynikajícím způsobem, a to až překvapivě. Jsem absolvent základní vojenské služby a ze zkušenosti důstojníci takto vytříbenou češtinu většinou nepředváděli. U Babiše je stále nevýhoda, že čeština není jeho mateřština,“ pokračoval.

„Pavel ve všech aspektech, zejména u tvarosloví a spisovných tvarů, neudělal chybu. Ovládá češtinu velmi dobře. Babiš zase na této úrovni dělá chyby v koncovkách. Nezbavil se toho, že v češtině máme infinitiv s tvrdým t na konci. Používá také slovo bysme, což se vymyká ze spisovné formy,“ rozebral podrobněji.

Druhou stránkou vytříbeného jazykového projevu je ta zvuková. „Pavlovi občas unikne hezitační zvuk, například ‚mmm‘. Je patrné, že se při odpovědi zarazí, přemýšlí a vydá váhavý zvuk,“ upozornil na jeden z neduhů generála ve výslužbě.

Naopak Babiš se tomuto umně vyhýbá. „Pak se mu ale stane to, co jsme viděli v debatě na České televizi – mluví rychleji a nepromyšleně, čímž způsobí i mezinárodní skandál,“ dodal s tím, že výslovnost oba kandidáti na prezidenta více méně zvládají.

Je podle Olivy důležitější argumentace nebo samotná mluva? A jakou prosbu má na protikandidáty? Nejen to se dozvíte v rozhovoru, jehož záznam najdete ve videu.

Tagy: