Osmiletého Alexe smetl lyžař, chlapec zemřel v nemocnici. Zdrcená matka teď promluvila

Byl to usměvavý chlapeček s tím nejlepším srdíčkem, popsala maminka svého syna Alexe, kterého v pátek na sjezdovce ve slovenské Oščadnici srazil lyžař. I přes rychlou pomoc blízkých i záchranářů a letecký transport do nemocnice chlapec těžkým zraněním podlehl. Lyžaři, který chlapce srazil, ale maminka prý nic nevyčítá. Nemohl ho totiž vidět.

V pátek došlo ve slovenském lyžařském středisku Veľká Rača Oščadnica k tragické nehodě. Teprve osmiletého Alexe tam srazil lyžař, který ho zřejmě přehlédl. „Byl to usměvavý chlapeček s tím nejlepším srdíčkem a neutichajícím vtipem,“ uvedla pro web Nový čas Alexova maminka. „Byl neskutečně šikovný, milý a pro všechny by se rozdal. Když dostal bonbóny, pokaždé se podělil s ostatními dětmi,“ popsaly vedle toho maminky dětí, se kterými se chlapec kamarádil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Taxík v Praze se rozjel a zabil studentku. Expert po tragédii připomněl základy z autoškoly

„Alex byl pod takovým kopečkem a měl lyže zapíchnuté ve sněhu. Z vrchu jel lyžař, který ho neviděl a narazil do něj. Alex letěl několik metrů,“ popsala nehodu maminka s tím, že šlo o velmi prudký náraz. Několik metrů letěl také lyžař, který do chlapce narazil.

Jako první se na pomoc vydal Alexův třináctiletý bratr David, později dorazili také další příbuzní, kteří zavolali pomoc. „Na sjezdovce Laliky-Strmá zůstal nehybně ležet osmiletý chlapec. Podle svědectví po srážce lyžařů. Záchranáři HZS pokračovali v rozšířené resuscitaci a sněžným skútrem přivezli na místo i posádku rychlé lékařské pomoci. Na místě byl vysazen pomocí navijáku lékař letecké záchranné služby a společně pokračovali v rozšířené kardiopulmonální resuscitaci. Nakonec byl (chlapec) v kritickém stavu předán posádce, se kterou letecky pokračoval do nemocnice,“ informovala o zásahu horská záchranná služba. Po transportu do nemocnice však malý Alex svým zraněním podlehl.

Nic mu nevyčítám

Chlapcova maminka říká, že netuší, jak bude bez svého milovaného syna žít. „Alex byl chlapeček, který se ničeho nebál. Byl velmi odvážný a měl obrovské srdce,“ vzpomíná maminka. Na lyžaře, který ho srazil, se prý nezlobí. „Nic mu nevyčítám. I on na místě plakal, nedělal to schválně a vím, že na to do smrti nezapomene,“ dodala.

Alex měl rád požárníky a navštěvoval dobrovolnický hasičský sbor. „Právě se měl učit uzly,“ sdělila maminka. Poslední rozloučení s Alexem by se proto mělo nést v duchu hasičů. „Děti vypustí balónky a bude tam hasičské auto,“ popsala.

Vyšetřovatel Okresního ředitelství Policejního sboru v Čadci zahájil trestní stíhání pro přečin usmrcení. „Lyžař, který způsobil nehodu, jel na základě kamerového záznamu nepřiměřenou rychlostí, a to dokonce v místě, kde nemohl vidět, jestli se někdo nenachází pod horizontem kopce,“ popsal mluvčí Snowparadise Patrik Sučik. Policie však další podrobnosti sdělit nechtěla.

Tagy: