Ženě s covidem sebrali po porodu dítě. Kauza hýbe celým Slovenskem

Ministerstvo zdravotnictví chce motivovat k očkován proti koronaviru

Oddělování covid pozitivních maminek od jejich novorozených dětí. To je téma, které hýbe Slovenskem. Televizi JOJ se svěřila maminka z Prešova, které hned po porodu miminko odebrali a ji samotnou poslali druhý den domů. A není to prý na Slovensku ojedinělý případ. Ministr zdravotnictví proto veřejně požádal nemocnice, aby to nedělaly.

Rodička, která si nepřála být jmenovaná, se s nepříjemnou zkušeností obrátila na slovenská média. Nemocnice měla argumentovat tím, že pro ni nemají místo. Pacientka měla pozitivní test na koronavirus. „Sebrali mi první chvíle po porodu, kdy se dítě seznamuje s matkou, ani mi neumožnili ji nakojit,“ popisovala své pocity matka novorozené holčičky.

K případu se vyjádřil i slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí. „Matka-rodička má dostat péči, na kterou má nárok. Nemůžeme v případě, že onemocněla nákazou COVID-19, její nárok takto degradovat,“ prohlásil ministr. Matky se prý ale nikdo neptal, postavili ji před hotovou věc.

„Je to tvrdý zásah do práv rodičky, do práv dítěte,“ komentovala celou kauzu poslankyně Vladimíra Marcinková. Podle ní takto postupovaly i jiné nemocnice. Proto se na ně slovenský ministr zdravotnictví rozhodl apelovat, aby maminky, ač covid pozitivní, od miminek neoddělovaly.

V některých nemocnicích zřídili speciální pokoje

„A tímto způsobem vyzývám nemocnice, aby se to nedělo,“ uvedl Krajčí. Přesto, že se takovýmto způsobem zachovaly i další nemocnice, na Slovensku jsou i ty, které pro matky připravují speciální pokoje. Například v Považské Bystrici na západu Slovenska měli v jednu chvíli hned tři nakažené maminky. Ani na chvíli je nenapadlo je od dětí oddělit.

„Já i maličká jsme v pořádku. Už jsme spolu na pokoji,“ vyprávěla matka Simona. S dcerou Dorotou jsou sice odděleny, ale spolu. „Vytvořili jsme i samostatné porodní lůžko, dočasné, kde jsou dodržovány hygienicko-epidemické poměry,“ vysvětlil ředitel nemocnice v Povážské Bystrici Igor Steiner.

Primář gynekologicko-porodnického oddělení Martin Krištofík dodal, že pokoje, kde jsou nakažené rodičky po porodu, jsou samostatné. Stejně tak mají vlastní sociální zařízení. I když ani jedna z maminek neměla příznaky, porod proběhl za přísných bezpečnostních podmínek, porodníci měli všechny potřebné ochranné prostředky.

Tagy: